Zašto bi trebali znati reći “ne”

by | 13 travnja, 2015

Prema istraživanjima, broj roditelja koji previše dopuštaju svojoj djeci je u porastu. Koliko im time štetimo?

ThinkstockPhotos-501511305

Mnogi roditelji često pribjegavaju usrećivanju djece, što najčešće podrazumijeva kupnju ljubavi na različite, materijalne načine. U većini suvremenih društava fizičko kažnjavanje se zabranjuje i osuđuje kao odgojna mjera, ali i druga krajnost u kojoj od djeteta zahtijevamo da preispituje svoje postupke, ne pokazuje se kao dobra opcija.

Neselektivnim odobravanjem svega što dijete želi napraviti ili imati, uskraćujemo djeci najvažniju lekciju – da moraju imati samodisciplinu i da im neke stvari jednostavno nisu dostupne. Sve još počinje u najranijoj dobi kada dijete histeričnim reakcijama pokazuje svoj revolt. Iako nam je prvi poriv utješiti ga i smiriti dopušanjem onoga što smo mu upravo uskratili, bolje je pustiti dijete da se samo smiri ili mu skrenuti pozornost na nešto drugo. U takvim trenucima teško je zadržati smirenost, ali uvijek se sjetite da je to samo faza tijekom koje ne smijete popustiti jer će problemi kasnije biti još i veći.

Već od najranije dobi djeca mogu postati pravi mali manipulatori, a što su starija, to su u tome umješnija. Postavite jasne granice i standarde te pravila ponašanja. Za nepoštivanje ovih pravila trebaju postojati i određene posljedice (primjerice, prekidanje igre, ukidanje džeparca i sl.). Objasnite djetetu zašto je nešto zabranjeno i budite u tome dosljedni.

Foto: Thinkstock