Znate li kako jesti slatko bez da jedete šećer?

by | 2 listopada, 2020

Sve definicije o štetnosti šećera već vjerojatno i znate, no jeste li pronašli dostojnu zamjenu namirnici koja nam je ponekad doista jako potrebna?

Ako niste, sada je vrijeme da vam predstavimo nove načine kako konzumirati slatko, bez da konzumirate šećer. Postoje tri osnovna pravila na koja trebate paziti:
Nemojte odbijati desert, smijete ga pojesti, ali svedite to na jednom do dva puta tjedno. Budite maksimalno izbirljivi i odbijte industrijski keks ili bombone, a pristanite na domaću pitu s jabukama. Kad god je moguće, desert napravite sami, koristite nutritivno bogate sastojke (voće i orašaste plodove, kvalitetnu crnu čokoladu, integralna brašna, zdrave masnoće – ulja od orašastih plodova, kokosovo i maslinovo…) i – trudite se da umjesto bijelog šećera iskoristite zdraviju, prirodnu zamjenu.

Napomena: Nemojte biti opsesivni, izuzeci su dozvoljeni (posebno tijekom praznika)! Imajte uvijek u vidu svoj motiv: da količinu šećera u prehrani smanjujete radi zdravlja – da biste se bolje osjećali i imali više energije, a ne zbog kilaže. Zato, okrenite se prirodnim šećerima. Koje dobre, a koje loše strane one imaju?

MED
Osim što je sladak, sadrži mnoštvo vrijednih nutrijenata. Beneficiji: Ima protuupalna, antibakterijska i antiseptička djelovanja. Zašto ne treba pretjerivati: 100 g meda sadrži oko 310 kalorija. Dakle, med ne koristimo da bismo “uštedjeli kalorije”, nego da bismo organizam počastili njegovim blagotvornim svojstvima. Važno: Imajte na umu da med ima sličan utjecaj na nivoe šećera u krvi kao bijeli šećer, pa nije preporučljiv dijabetičarima niti osobama s inzulinskom rezistencijom.

STEVIJA
Koristi se u formi steviol-glikozida, ekstrakta južnoameričke biljke stevia rebaudiana. Beneficiji: Nema kalorija, ne podiže šećer u krvi, pa je mogu koristiti i dijabetičari. Ne izaziva karijes, a neka istraživanja navode i niz drugih beneficija, od antikancerogenih svojstava pa do pozitivnog utjecaja na kolesterol u krvi. Zašto ne treba pretjerivati: Ima specifičnu aromu koja se ne sviđa svima. Važno: Prilikom kupovine tražite proizvod koji sadrži što čišći ekstrakt stevije.

KSILITOL (BREZIN ŠEĆER)
Po kemijskoj strukturi spada u šećerne alkohole (ne brinite – nema efekt alkohola i ne izaziva ovisnost), a dobiva se iz brezine kore. Beneficiji: Ima dva puta manje kalorija od kuhinjskog šećera, nizak glikemijski indeks, čuva zube, nije pogodno tlo za razvoj gljivica (pa ga mogu koristiti i osobe koje su na antikandida dijeti). Zašto ne treba pretjerivati: Ako se konzumira veća količina (20-30 g), može izazvati probavne smetnje (plinove ili proljev).

ERITRITOL
Kao i ksilitol, u pitanju je šećerni alkohol, koji se prirodno nalazi u jagodama, kruškama, grožđu i drugim biljnim izvorima., a u industriji se najčešće dobiva preradom kukuruza. Beneficiji: Njegov okus je gotovo identičan šećeru, glikemijski indeks mu je 0, te je pogodan i za dijabetičare, a sadrži svega 0,2 kcal na 100 g. Ne pogoduje razvoju kandide ni karijesa. Zašto ne treba pretjerivati: Kao i svi šećerni alkoholi, u većim količinama može izazvati probavne smetnje. Također, neki proizvođači koriste genetski modificirani kukuruz, pa obratite pažnju na podrijetlo proizvoda. Dodatno: Dobre opcije (u malim količinama) su i sirove ili sušene datulje (ne kandirane!), pire od voća (npr. od jabuka ili breskvi), kokosov šećer, čist javorov sirup, melasa…

Foto: Joana Kosinska / Unsplash