Evo zašto kavu nikako ne trebate piti prije prvog obroka

by | 2 listopada, 2020

Ispijanje kave prije doručka i prvih obaveza nije rijetkost. Velik broj odraslih ljudi tvrdi da je nemoguće započeti dan bez tog omiljenog energetskog napitka.

No najnovija istraživanja pokazala su kako ta navika nije nimalo zdrava. U istraživanje, koje se bavilo utjecajem pijenja jutarnje kave na prazan želudac i lošeg sna na metabolizam, bilo je uključeno 29 muškaraca i žena. Ispitanici su bili promatrani tijekom tri noći. Prve noći imali su normalan i kvalitetan san te su normalno doručkovali. Druge su noći imali san koji je bio prekidan svakih sat vremena, nakon čega su imali normalan doručak. Treće noći spavali su normalno, a ujutro su popili kavu prije doručka.

Što je istraživanje pokazalo?

Istraživanje je pokazalo da je pijenje kave na prazan želudac izrazito loše za čovjekov metabolizam zbog toga što dolazi do inzulinske rezistencije. Dakle, ako čovjek ujutro popije kavu na prazan želudac, organizam je u neravnoteži, a to može dovesti do debljanja, povišenog kolesterola, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa te srčanih bolesti.

Znači li to da kavu treba izbaciti u potpunosti?

Navedeno istraživanje ne ukazuje na to da kavu trebate u potpunosti izbaciti sa svog menija, nego da ona ne treba biti prva namirnica koju ćete unijeti u organizam. Stručnjaci kažu kako bi najbolje bilo pojesti zdrav doručak te, nakon što se najedete, popiti šalicu omiljene kave.

Foto: Nathan Dumlao/Unsplash