Kako glazba djeluje na fizičku bol i depresiju? Rezultati će vas iznenaditi

by | 28 studenoga, 2023

Tražite jednostavan način za ublažavanje simptoma boli koji ne uključuje uzimanje nikakvih lijekova?

Slušanje omiljene pjesme može biti jednostavan, ali učinkovit način da se osjećate bolje, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu “Frontiers in Pain Research”.

Bol je složeno i subjektivno iskustvo koje uključuje osjetilne, kognitivne i psihosocijalne procese, kako piše American Music Therapy Association. Glazbena terapija može umanjiti taj osjećaj na različite načine: može skrenuti pozornost s boli, smanjiti intenzitet boli, ublažiti stres i tjeskobu te potaknuti osjećaj kontrole.

Nekoliko je studija pokazalo da je glazba prilično učinkovita u smanjenju boli, kako kaže koautor dr. Mathieu Roy, izvanredni profesor psihologije na Sveučilištu McGill u Montrealu.

Zaključci objavljeni u časopisu “Frontiers in Pain Reasearch” upućuju na to da omiljena glazba stvara emocionalan odgovor koji može ublažiti bol. Slušanje omiljenih pjesama “može znatno smanjiti intenzitet boli i neugode” dok “nepoznate pjesme nemaju takav učinak”, otkrio je glavni autor istraživanja Darius Valevicius koji je isprobao djelovanje niza melodija na 63 osobe.

Glazba koju su odabrali sudionici studije imala je puno veći učinak na trenutno smanjenje toplinske boli od nepoznate opuštajuće glazbe. Imali smo 20 do 25 posto smanjenja boli za željenu glazbu koju su sami odabrali — tako da je to relativno veliki učinak u usporedbi s oko 10 posto za aplikaciju za opuštajuću glazbu koju sudionici nisu odabrali.

I prethodna istraživanja pokazala su da glazba može pomoći u ublažavanju fizičke boli, depresije i visokoga krvnog tlaka

Godine 2012. Centar za istraživanje boli Sveučilišta u Utahu objavio je hipotezu po kojoj “glazba može skrenuti kognitivni fokus s boli”, a neka prethodna istraživanja pokazala su da terapija glazbom (muzikoterapija) može smanjiti potrebu za količinom lijekova i do 50 posto.

Pročitajte: Četiri jutarnje navike najdugovječnijih ljudi na svijetu 

Foto: Pexels

Tagovi: