Ujutro ste razdražljivi i tjeskobni? Ova jednominutna metoda mogla bi to promijeniti

by | 21 srpnja, 2022
metoda za smirenje

Jutarnja neraspoloženost, tjeskoba, razdražljivost, nemir… Već pri samom ustajanju iz kreveta vidite da jednostavno niste spremni za dan, i tek tada sve krene nizbrdo s malim sitnicama koje se gomilaju. Poznato? Svi imamo loše dane, i to nije ništa neuobičajeno ni novo. Ali kako se nositi s time i može li se tu išta popraviti?

Život je putovanje. Terapija. Terapija koju kroz svakodnevno funkcioniranje prakticiramo. Jer kroz tu terapiju svi učimo, suočavamo se s novim izazovima. A jednom kada svatko od nas svlada vještinu snalaženja kroz životne preokrete, osjećat ćete se istinski osnaženo i jako. Upravo o tome govori Owen O’kane, psihoterapeut u svojoj knjizi How to be Your Own Therapist. On navodi jednu tehniku za rješavanje jutarnje tjeskobe koja, ako je prakticirate svakodnevno, može uvelike pomoći da vam dan krene kako treba i da vi budete sposobni nositi se s bilo kakvim nedaćama.

Samoterapija koju možete prakticirati jest mješavina tehnika koje će vas vratiti osjećaj ravnoteže. Vježba se naziva “uzemljenje” i traje jednu minutu te je najviše fokusirana na smirivanje tijela i uma. Zašto? Svi znamo da je um povezan s hrpom misli svakog dana, a većina od tih misli je ponekad beskorisna i samo stvara nepotreban stres. A kad ste pod stresom, tijelo stvara više kortizola. Upravo zato ovom vježbom šaljete poruku svome mozgu da ne treba stalno biti u razmišljanjima, već da se mora i opustiti.

Ovu jednominutnu vježbu možete raditi i duže ako vam vrijeme dopušta, a ona se smatra jednom od najučinkovitijih tehnika uzemljenja.

Pročitajte: Sedam stvari koje mogu uzrokovati anksioznost, a da toga niste ni svjesni

Kako prakticirati ‘tehniku uzemljenja’?

Samoterapija je uspješna ako je provodite svakodnevno i ako ste u njoj ustrajni. Stručnjak ističe da pokušate raditi na istoj rutini svaki dan jer će upravo to postati vaše sigurno mjesto. Sjednite i slijedite sljedeća tri koraka:

Zatvorenih očiju zamislite mjesto koje za vas predstavlja mir i pokušajte doživjeti sve što možete o tome mjestu – boje, zvukove, mirise, okuse, osjete. To mjesto ćete koristiti svaki dan kod ove vježbe. Duboko dišite i uživajte u spokoju mjesta na koje vas je odveo vaš um.

Kad ste opušteni, odaberite riječ koja će vašem umu pomoći da prepozna da ste došli na svoje sigurno mjesto. To može biti riječ kao što su mir, radost, sreća… I nju koristite svaki dan kod prakticiranja vježbe, a izgovarate je naglas nekoliko puta.

Za kraj, dok sjedite rukama tapkajte svako svoje bedro naizmjenično, s lijeve na desnu stranu u sporom ritmu. Ne morate se žuriti. To radite 20 do 30 sekundi, a ta tehnika naziva se bilateralna stimulacija u kojoj je vaša mašta otišla na drugo (mirno) mjesto, a riječ koju ste odabrali samo pojačava doživljaj prve. Na kraju, čin tapkanja po bedru samo je dodatno pojačanje svemu te tako šalje poruku mozgu da ne treba biti pod stresom, već signal lakoće i osjećaj uzemljenosti.

Na kraju, otvorite oči i preorijentirajte se jer ste tada spremni nositi se s ostatkom dana bez obzira na to što on donosi.

Pročitajte: Egzistencijalna tjeskoba je stvarna, evo kako se suočiti s njome

Foto: LightFieldStudios iStock/Getty Images Plus via Getty Images