Muči vas tjeskoba i ne možete zaspati? Donosimo nekoliko metoda pomoću kojih ćete lakše utonuti u san

by | 15 travnja, 2020

Iako trenutačno imamo puno više vremena za kvalitetan san, stres i anksioznost mnogima su postali glavni razlozi nesanice. 

Tijekom dana smo umorni, a kada treba zaspati, iznimno je teško. Neke muče napadaji panike kad legnu u krevet i “čuju” samo tišinu, neki ne mogu zaspati zbog roja misli i briga. Lijekovi možda i nisu najbolji izbor jer mogu prouzrokovati halucinacije, a uz određene nam je i motorika potpuno narušena čak i idući dan. Novi madraci i jastuci isto znaju biti jedno od rješenja, ali zašto prije nego krenete u kupovinu od koje će vas zaboljeti glava, ne isprobate prirodne metode koje nama provjereno pomažu?

Umirujući zvukovi
Bila to glazba ili aplikacije za zvukove iz prirode. U traženju idealnog zvuka naišla sam na aplikaciju Sleepa u kojoj možete napraviti svoju kombinaciju zvukova (npr. šum valova, zrikavci i kapanje vode) i namjestiti je da se isključi za određeno vrijeme.

Stolica za ljuljanje
Iako je ljuljuškanje tipično za potaknuti san kod beba, istraživanja pokazuju da pomaže i kod odraslih osoba, pa je možda baš sada vrijeme da uložite u još jedan dodatak za svoj dom koji će vam pomoći da lakše utonete u san.

Joga
Postoje brojne vježbe istezanja ili lagane joge za opuštanje prije spavanja koje će u svega 15-ak minuta uspjeti opustiti vaše tijelo dovoljno da prije zaspite. Možete početi s ovim vježbama.

Jutarnje vježbanje
Što se ranije probudite i odradite trening, imat ćete bolji san tijekom noći. Istraživanja su pokazala da ljudi potroše 75 posto vremena više u dubokom snu kad odrađuju jutarnje treninge.

Prirodni sok od trešnje
Melatonin je savršen hormon koji pomaže u reguliranju ciklusu spavanja, a trešnja ima prirodno visok udio melatonina, pa redovita konzumacija ovog soka može samo doprinijeti vašem organizmu.

Sobna temperature
Nemojte previse zagrijati prostoriju u kojoj spavate i obavezno ju provjetrite prije spavanja. Optimalna temperature prostorije trebala bi biti od 16 do 20 stupnjeva.

Eterična ulja
Ako imate problema s disanjem ili hrkanjem po noći – eterično ulje eukaliptusa u spreju naneseno na jastuk spasit će vas i omogućiti vam lakši san.
Eterično ulje lavande godinama se koristi za opuštanje mišića, smirivanje nervoze i uznemirenosti, a pogodovat će i alergičarima.
Eterično ulje kamilice koristi se za rješavanje nesanice i depresije.
Eterično ulje sandalovine, mandarine ili matičnjaka najbolja su u borbi protiv stresa, tjeskobe i depresije.

 

Fotografije: Unsplash