Što je cupping terapija i kako pomaže kod bolnih mišića?

by | 27 lipnja, 2022
cupping terapija

Cupping terapija postala je poznata javnosti 2016. godine kad se plivač Michael Phelps pojavio na Olimpijskim igrama u Riu s kružnim ljubičastim modricama na leđima. Od tada je ova terapija postala popularna među profesionalnim sportašima, slavnim osobama, ali i običnim ljudima.

Cupping terapija (terapija čašama) je način iscjeljivanja koji se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini već tisućama godinama, kako ističe Shari Auth, certificirani liječnik akupunkture i kineske medicine. Za shape.com govori da ona uključuje korištenje čašica za stvaranje usisa na vašoj koži koji stimulira cirkulaciju kako bi se smanjila napetost mišića te povećali prirodni procesi detoksikacije u tijelu. Dakle, uklanjaju se bolovi u mišićima te zateže koža pomoću vakuumskih čaša. Sportaši vole ovu metodu prakticirati u kombinaciji sa sportskom masažom, a žene u kombinaciji s anticelulitnom masažom. Kod tretmana se prokrvljuje tkivo i postiže cirkuacija tretiranog područja, što olakšava razgradnju nakupina mliječne kiseline. Može se koristiti kao samostalna metoda, ali u kombinaciji s nekom od masaža.

U ovu tehniku kunu se i mnoge poznate osobe poput Jennifer Aniston i Gwyneth Paltrow i zato je popularnost cuppinga izrazito porasla u posljednjih nekoliko godina.

Cijeli proces počinje tako da se stvori vakuum na vašoj koži, a tada taj prirodni vakuum uvlači kožu u šalicu. Zatim se one ostavljaju na tijelu 19-45 minuta. Cupping terapiju može provoditi nekoliko vrsta praktičara – od akupunkturista, kiropraktičara, terapeuta za masažu pa sve do liječnika i fizioterapeuta – piše Klinika Cleveland.

Pročitajte: Znate li što je biblioterapija i kako vam može pomoći sa stresom i anksioznošću?

Cupping terapija: ljekoviti učinak

Tretman čašicama također može potaknuti cirkulaciju krvi, pospješujući protok krvi na mjestu gdje su čašice postavljene. To dovodi do jednog vrlo ljekovitog učinka. Nakon tretmana, osobe osjećaju otpuštanje zategnutim mišića i osjećaj opuštenosti.

Cupping terapija dobra je za osobe koje su fizički aktivne jer može izliječiti bolne mišiće u svim dijelovima tijela, kao što je gornji dio leđa, ramena i vrat. Također, može potaknuti opuštanje i poboljšati cirkulaciju, kao i smanjiti bilo kakvu vrstu stresa i napetosti. Može pomoći i kod respiratornih problema uzrokovanih prehladom, a stručnjaci ističu da se koristi i za liječenje dugotrajnih problema s gornjim dišnim putovima kao što je kašalj jer povećava cirkulaciju u gornjem dijelu tijela i izvlači toksine na površinu.

Neke od najvećih nuspojava ove vrste terapije jesu kružne modrice koje se javljaju nakon tretmana. Međutim, one često izgledaju puno gore nego što to zapravo jest. Ti krugovi su rezultat poboljšanog protoka krvi u to područje i nestat će najkasnije do dva tjedna nakon, ovisno o stanju vašeg problema kojeg imate i o osnovnom zdravlju. Ne bole, a boja može varirati od tamnoljubičaste do svjetloljubičaste te može biti i da uopće nećete imati nikakvih tragova. Koliko će masnice biti jake, ovisi o kvaliteti kože i tkiva, o intenzitetu samog tretmana, ali i o prirodnoj prokrvljenosti.

Klinika Cleveland ističe da je cupping terapiju važno izbjegavati ako imate bilo kakve poremećaje krvarenja ili zgrušavanja krvi, psorijazu, ekcem i slično. Ako ste u nedoumici, svakako se najprije posavjetujte sa svojim liječnikom.

Pročitajte: Što je Brainspotting terapija i kako vam može pomoći u otpuštanju traume?

Foto: AndreyPopov iStock/Getty Images Plus via Getty Images