Irena i Tamara osmislile su zanimljive outdoor terapije. Otkrile su nam sve o njima

by | 15 travnja, 2024
terapijska outdoor avantura

Ako ste za relaksaciju u obliku izleta koji spaja psihoterapijske edukativne radionice s boravkom u prirodi i fizičkom aktivnosti, onda su Terapijske outdoor avanture pravo rješenje za vas.

Terapijske outdoor avanture osmislile su gestalt psihoterapeutkinja Irena Čorko Meštrović i poduzetnica Tamara Markotić koje stoje upravo iza istoimenog brenda Terapijska outdoor avantura.

Poznavale su se već desetak godina iz trkačkih krugova jer su obje outdoor entuzijastice, ali do sada nisu nikad poslovno surađivale.

Kako nam pričaju, Tamara je prije dvije godine prošla kroz dosta težak period privatno i poslovno, što ju je prisililo da u prvi plan stavi brigu o svojim potrebama i mentalnom zdravlju. Počela je razmišljati o tome kako bi bilo potrebno da postoji nešto što bi moglo poslužiti kao prevencija ovakvim teškoćama, a Irena je već započela s izvođenjem radionica outdoor terapije u večernjim terminima kroz tjedan i na neki način bila začetnica outdoor terapije u Hrvatskoj. Njezine polaznice otkrile su vrijednost kombinacije prirode, kretanja i psihoterapije, tako da je logičan slijed bilo širenje projekta.

Irena je inače trenerica budućih gestalt psihoterapeuta te je vodila velik broj psihoterapijskih radionica i retreatova, a Tamara je organizatorica mnogih putovanja, konferencija i teambuilding evenata te je vlasnica putničke agencije.

Popričali smo s Irenom i Tamarom te dublje zavirili u terapijske outdoor avanture i u to što pružaju, kako izgledaju i zašto upravo ovaj način provođenja vremena u prirodi možete koristiti da pronađete svoju autentičnost, snagu i inspiraciju.

Što su točno Terapijske outdoor avanture?

To su jedinstveni izleti koji spajaju psihoterapijske edukativne radionice s boravkom u prirodi i fizičkom aktivnosti te kao takve imaju predivne terapijske učinke. Njihova svrha jest stvoriti priliku u kojoj je moguće odvojiti vrijeme za sebe u jednom inspirativnom i podržavajućem okruženju u kojem spajamo rad na sebi i boravak u prirodi.

U novije vrijeme objavljuje se sve više istraživanja koja potvrđuju ono što zapravo svi odavno već znamo iz vlastitog iskustva, a to je da boravak u prirodi ima smirujuće i terapijske učinke na naše mentalno zdravlje. Kanada je čak uvela uputnice za “liječenje prirodom”, odnosno uputnice za besplatan ulaz u nacionalni park, a vjerujemo da će se ovakav trend nastaviti i u drugim zemljama.

 terapijska outdoor avantura

Kako su osmišljeni izleti s vama, koje su rute, kako ih birate?

Svi naši izleti imaju tri glavne komponente:

  • Psihoterapijske radionice
  • Aktivnost u prirodi s vođenim vježbama osvještavanja – planinarenje, bicikliranje, veslanje, penjanje
  • Vrijeme za autorefleksiju i bivanje sa sobom samim, u obliku pisanja jutarnjih stranica, ispunjavanja radnih materijala i odmora u tišini.

Ideja za atraktivne lokacije, aktivnosti i tema za radionice ima napretek i zato je svaka Terapijska outdoor avantura malo drukčija, tako da zainteresirane polaznice mogu odabrati onu koja njima najviše odgovara.

Također već imamo polaznice koje se ponovno prijavljuju i želja nam je ponuditi im veliki izbor te potaknuti žene da u sigurnom i podržavajućem okruženju isprobaju nešto što možda već dugo ili čak nikada dosad nisu.

Na taj način jačaju samopouzdanje i vlastite kapacitete i osvještavaju što im takva vrsta aktivnosti čini i požele uvesti i razne druge promjene u svoj svakodnevni život.

Tako su sada objavljene tri avanture:

  • Avantura u Iloku s temom Samopouzdanje i nekoliko različitih aktivnosti – planinarenje u petak, vožnju (električnim) biciklima u subotu i kratko veslanje u nedjelju
  • Avantura Paklenica – Comfort s temom Izabrati sebe (briga o sebi nije sebična), planinarenjem kanjonom Paklenice do planinarskog doma, smještajem odmah uz more i slobodnim vremenom za kupanje i odmor na plaži
  • Avantura Paklenica – Active s temom Istraživanje vlastite snage, smještajem u staroj kamenoj kući i izazovnim usponom na Sveto brdo

Svaka avantura također ima oznaku fizičke zahtjevnosti koja može varirati od 1 (šetnje od 2-3 sata) pa do 3 (uspona na Sveto brdo, drugi najviši vrh Velebita u trajanju od 8-9 sati).

 terapijska outdoor avantura

Opišite nam točno kako izgledaju vaši izleti – što sudionice mogu očekivati?

Najčešće je to okupljanje u petak predvečer, zajednička večera, upoznavanje i prva psihoterapijska radionica. Zatim u subotu počinjemo dan s pisanjem jutarnjih stranica te nakon doručka imamo još jednu tematsku radionicu i zatim krećemo u našu outdoor avanturu.

Tijekom aktivnosti upijamo prirodu oko sebe i radimo vježbe osvješćivanja. Zatim slijede ručak i vrijeme za odmor, nakon čega je vrijeme za interaktivnu radionicu, večeru i kreativnu ekspresiju.

U nedjelju opet počinjemo dan s pisanjem i autorefleksijom te nakon doručka imamo dijeljenje završnih misli i dojmova, pa još jednu outdoor avanturu.
Za svaku avanturu objavljujemo i detaljni program kako bi sudionice mogle znati što očekivati.

Do sada smo održale dvije avanture i povratna informacija polaznica nam je bila izuzetno važna. Stoga nas je jako razveselilo što su rekle da im je izlet bio sve u jednom, da je grupa bila divna kombinacija podrške, dobre zabave, kretanja i rada na sebi i da su si osvijestile područja na kojima trebaju raditi i put kojim trebaju dalje ići.

Što imate u planovima za budućnost?

Planiramo organizirati desetak vikend terapijskih outdoor avantura ove godine, a naše polaznice izrazile su veliku želju za nastavkom rada na sebi i nakon sudjelovanja na avanturi, tako da sada osmišljavamo jednodnevne avanture i interaktivne online radionice koje bi opet uključivale rad na sebi i aktivnost u prirodi.

Želja nam je proširiti mrežu psihoterapeuta koji sudjeluju u ovom projektu i na taj način omogućiti sudjelovanje što većem broju žena.

 terapijska outdoor avantura

Koja je vaša vizija – što vas vodi prema naprijed u ovome što radite i što u konačnici želite pružiti ženama na tom putu?

Vizija nam je osnaživanje žena, osvještavanje važnosti osluškivanja vlastitih potreba i promicanje ideje da (ženska) briga o sebi nije sebična.

Želja nam je da žene uzmu vrijeme za pažljivo promišljanje i kreaciju života koji će njima samima biti smislen i ispunjavajući, umjesto da žive u skladu s ulogama i očekivanjima koje su im nametnuli drugi.

Želimo ih potaknuti na to da preuzmu odgovornost za vlastiti život i sreću i spriječiti da se osjećaju kao da su izgubile godine i godine života služeći drugima u nadi da će se zauzvrat netko drugi pobrinuti za njih.

Kroz svoje avanture i radionice osvještavamo unutarnje snage i kapacitete, ali i vanjska i unutarnja ograničenja, strahove i otpore te tražimo načine kako ih prevladati.

Želimo stvoriti okruženje u kojem će ženama biti lakše izabrati sebe i kreirati život koji žele, pomoći im da se bolje brinu o svojim potrebama i podržati ih u ostvarenju njihovih ciljeva.

Pročitajte: Vikend-ideja: najljepši botanički vrtovi koje možete posjetiti u Hrvatskoj 

Foto: Privatna arhiva