“Tapping”: Jednostavan wellness trik koji može smanjiti tjeskobu u par minuta

by | 2 prosinca, 2022
tapping wellness trend

Način života pun stresa može uzrokovati fizičke i emocionalne probleme u cijelom tijelu te negativno utjecati na kvalitetu života. I to znamo svi. A ono što je još bitnije jest činjenica kako si pomoći, to jest koji su najlakši načini da napravite ravnotežu i uspostavite balans sa svojim tijelom.

Što je EFT tapkanje?

Tehnika emocionalne slobode (EFT) alternativni je tretman za fizičku bol i emocionalni stres. Također se naziva tapkanje ili psihološka akupresura. Ljudi koji koriste ovu tehniku vjeruju da tapkanje po tijelu može stvoriti ravnotežu u vašem energetskom sustavu i ublažiti bol.

Prema tvorcu ove tehnike, Garyju Craigu, poremećaj u energiji je uzrok svih negativnih emocija i boli. Iako se još uvijek istražuje, EFT tapkanje se koristi za liječenje osoba s anksioznošću i osoba s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).

Slično akupunkturi, EFT se fokusira na točke meridijana – ili energetska žarišta – kako bi vratio ravnotežu energije vašeg tijela. Vjeruje se da ponovno uspostavljanje ove energetske ravnoteže može ublažiti simptome koje je uzrokovalo negativno iskustvo ili emocija.

Na temelju kineske medicine, točke meridijana se smatraju područjima kroz koja teče tjelesna energija. Ovi putovi pomažu uravnotežiti protok energije kako biste održali svoje zdravlje jer svaka neravnoteža može utjecati na bolest ili bolest.

EFT koristi lupkanje vrhom prsta za primjenu pritiska. Zagovornici kažu da vam tapkanje pomaže u pristupu energiji vašeg tijela i šalje signale u dio mozga koji kontrolira stres. Tvrde da stimuliranje točaka meridijana putem EFT tapkanja može smanjiti stres ili negativne emocije koje osjećate zbog svog problema, u konačnici vraćajući ravnotežu vašoj poremećenoj energiji.

Tapkanje odmah smiruje naše tijelo i šalje umirujući signal našem mozgu. Jedna od najznačajnijih studija dr. Dawsona Churcha pokazala je da tapkanje snižava kortizol (opće poznat kao hormon stresa) u tijelu za 42 %.

Pročitajte: TikTok spiritualne kupke novi su wellness trend, a znamo i kako ih napraviti kod kuće

Kako funkcionira tapkanje?

Holly Matthews, autorica The Happy Me Project i akreditirana EFT praktičarka, kaže:  “Ideja s tapkanjem je da tapkate po određenim točkama tijela kako biste “uravnotežili energiju”. Te se točke nazivaju meridijanskim točkama i potječu iz koncepta kineske medicine. Razlika u odnosu na tapkanje u odnosu na druge modalitete je u tome što kada tapkate, ne radi se o preoblikovanju u trenutku, više se radi o prihvaćanju i smanjenju intenziteta iskustva.”

Dodirom po točkama energetskog meridijana šalje se signal amigdali (dio mozga za borbu ili bijeg) da se smiri i opusti. Čim se to dogodi, tjeskoba se odmah smanjuje što vam omogućuje da mirnije krenete naprijed te da vratite tjelesnu energiju u uravnoteženo stanje.

Može li tapkanje ublažiti tjeskobu i depresiju?

Tehnika emocionalne slobode ili EFT nevjerojatno je pristupačan oblik terapeutskog dodira koji vas somatski povezuje s određenim meridijanskim točkama kako biste se izliječili od stresa, traume i širokog raspona emocija koje okružuju ideje koje imamo i koje nas sputavaju.

Tapkanje odmah pomaže smirivanju živčanog sustava i dovodi vas u opuštenije stanje. Kada stimulirate te akupresurne točke, to šalje umirujući signal vašem mozgu, omogućujući vam da se opustite i oslobodite emocionalnog naboja oko misli. Emocije ne doživljavamo samo u umu, osjećamo ih cijelim tijelom, a to se može manifestirati kao glavobolje uzrokovane stresom, stezanje u prsima ili napetost u dnu trbuha.

U tim trenucima samo pozitivne misli često ne pomažu jer naša tijela doživljavaju stresne reakcije cijelog tijela.

“U samo nekoliko minuta možemo osjetiti olakšanje i osjećati se opuštenije. U današnje vrijeme neprestano smo bombardirani stresom. Ključno je da imamo način da smirimo živčani sustav i vratimo se u središte. Rutina tapkanja navečer, ujutro ili prije nego što uđemo u okruženje visokog stresa može učiniti veliku razliku”, ističe Jessica Ortner, autorica bestselera NY Timesa i sukreatorica aplikacije The Tapping Solution.

Pročitajte: Novi wellness trend kombinira menstruaciju i svjesnost, a evo kako funkcionira

Pročitajte: Tražite mjesto za opuštanje? Imamo izbor najboljih wellness i spa oaza u Hrvatskoj

Foto: AntonioGuillem iStock/Getty Images Plus via Getty Images