Uzemljenje – sve popularnija praksa za smanjenje razine stresa i podizanje energije

by | 1 prosinca, 2022
uzemljenje protiv stresa

Uzemljenje se prakticira nizom različitih metoda koje nas povezuju sa Zemljom, tj. elementima iz prirode. Ova sve popularnija praksa oslanja se na fiziku da bi pojasnila kako negativno nabijeni elektroni Zemlje mogu pozitivno utjecati na naše zdravlje. Zamislite to ovako: Svaka utičnica u kući ima žicu za uzemljenje, pa u slučaju kratkog spoja, žica za uzemljenje pruža put struji da se upije u zemlju. Iz perspektive uzemljenja, bez jedne takve “žice”, naše tijelo, koje je stalno u doticaju s umjetnim materijalima i uređajima, ne može završiti put uzemljenja. To rezultira fizičkim, emocionalnim i mentalnim poremećajima. Rješenje leži u povezivanju s prirodom koja neutralizira pozitivno nabijene slobodne radikale, uzročnike upala i bolesti.

O praksi izvođenja aktivnosti koje uzemljuju i imaju pozitivan učinak na zdravlje razgovarali smo s Jassnom Lunom Jozić, zagrebačkom učiteljicom joge, trenericom programa Heal Your Life i utemeljiteljicom centra Dobro mjesto.

Što je uzemljenje, kako biste ga Vi opisali?

Uzemljenje znači biti spojen s prirodom, ali i sa samim sobom. Uzemljenje bih opisala kao naše sidro. Daje nam čvrstu podlogu da iz tog mjesta sigurno i podržano izrastemo, a istovremeno nam pomaže zadržati balans, mekoću i opuštenost kako bismo u periodima stresa i kaosa mogli biti dovoljno fleksibilni prilagoditi se situaciji, no dovoljno blizu svog centra da nas situacija ne odnese u nekom neželjenom smjeru.

uzemljenje

Jassna Luna Jozić

Kako utječe na zdravlje organizma i općenito na naše blagostanje?

Na fizičkoj razini, uzemljenost smanjuje razinu stresa i podiže energiju. Čak se i hormon stresa kortizol počinje normalizirati. Kortizol je povezan s odgovorom vašeg tijela na stres i pomaže u kontroli razine glukoze u krvi, regulira metabolizam, pomaže u smanjenju upala i u formiranju pamćenja. Na emotivnom planu, puno smo stabilniji, sigurniji, samopouzdaniji i snažniji te nas se ne može lako “izbaciti iz takta”. Samim time, nismo reaktivni, već staloženo odgovaramo na postojeće situacije. Na duhovnoj razini, mirni smo, opušteni, zahvalni, zadovoljni te s lakoćom rješavamo izazove koji nam dolaze na put.

Kako se jogijske prakse povezuju s uzemljenjem?

Prakse joge nude priliku da se uzemljimo jer stvaraju čvrste temelje – u našem tijelu i našem umu – iz kojih možemo slobodno i radosno rasti. To se može postići kroz razne aspekte joge – od prakticiranja određenih životnih principa, preko fizičkog vježbanja, do tehnika svjesnog disanja, povlačenja pažnje prema unutra, vježbi koncentracije ili meditacije.

Možete li nam otkriti neku jednostavnu mindfulness vježbu uzemljenja koju možemo prakticirati kod kuće?

Ova jednostavna vježba uzemljenja vraća vas u sadašnji trenutak i povezuje s vama samima kroz osvještavanje svih osjetila. Zatvorite svoje oči i nakratko usmjerite pažnju prema unutra. Prvo, obratite pažnju na vaše osjetilo vida. Primijetite što “vidite” iza svojih zatvorenih očiju. Možda su to neki oblici, boje, konture, sjene… a možda samo praznina. Potom prebacite svoju pažnju na osjetilo dodira. Osvijestite dodir svoga tijela s podlogom na kojoj sjedite ili ležite, dodir tkanine s kožom, dodir kose na licu; osjetite teksture i oblike, je li nešto mekano, čvrsto, teško, lagano… Potom prebacite svoju pažnju na osjetilo sluha. Prvo pokušajte čuti one najudaljenije zvukove – možda će to biti zvuk prometa, glasanje životinja, razgovor ljudi, pa polako prebacite pažnju na zvukove koji dolaze iz prostorije u kojoj jeste – možda je to glazba ili otkucaj sata. Zatim se okrenite prema sebi i osluhnite zvuk svoga daha. Sada prebacite pažnju na svoje osjetilo njuha. Što mirišete; je li to eterično ulje iz aroma lampe ili miris hrane iz kuhinje? Primijetite što je moguće više mirisa. Zatim prebacite pažnju na osjetilo okusa. Kakav je okus u vašim ustima, je li on gorak, sladak, kiseo… Konačno, pokušajte osvijestiti sva osjetila istodobno. Ostanite s njima nakratko, a zatim polako, prije nego što otvorite oči, vratite pažnju na svoje cijelo tijelo, pa na prostoriju u kojoj se nalazite i, konačno, na vanjski svijet.

uzemljenje protiv stresa

Koje je asane najbolje prakticirati kad se želimo uzemljiti?

Svakako “Pozdrav suncu”. To je odlična sekvencija za vježbanje uzemljenja, ali i razvijanje snage, pogotovo ako se radi usporenije i svjesnije. Od ostalih asana uzemljujuće djeluju: utkatasana ili položaj stolice, vrikshasana ili položaj drveta, balasana ili položaj djeteta te adho mukha svanasana ili pas koji gleda prema dolje, da navedem samo neke.

Koja je Vaša omiljena asana kojom se spajate s moćnim silama prirode?

Tadasana ili položaj planine. Ne postoji bolja asana od postavljanja osnove za uzemljenje. Ovu poziciju krećemo osvještavati kroz stopala, pa sve do vrha glave, pozivajući vježbača da zamisli planinu ispred sebe i osjeti njezine kvalitete unutar sebe: snagu, moć, veličinu, impozantnost.

 

Foto: Zulman, yacobchuk/iStock via Getty Images Plus, privatna fotografija