Stvari koje su bebama smiješne

by | 17 ožujka, 2014

Skrivanje lica rukama, pravljenje grimasa i proizvođenje raznih zvukova… Roditelji uglavnom imaju svoju “jedinstvenu formulu” kako da nasmiju malene. Ali, zašto su bebama ove stvari smiješne?

beba

Dr. Caspar Addyman sa Sveučilišta Birkbeck u Londonu proveo je istraživanje kako bi saznao što je to što je malenima smiješno i zašto. On je sastavio detaljan upitnik za roditelje, koji su mu također poslali i video-snimke i kratke izvještaje o tome što nasmijava njihovu djecu. Do sada, 1.400 roditelja iz 25 zemalja širom svijeta odgovorilo je na ova pitanja, detaljno objašnjavajući smije li se njihova beba najčešće u određeno doba dana, koje igračke ili dječje pjesme su im najsmješnije.

Tijekom prve godine života, smijanje i suze su jedini način na koji bebe komuniciraju. “Plakanje je znak da djeci nešto ne odgovara i da žele da to promijenite, dok je smijanje suprotno – žele da nastavite to što radite”, kaže dr. Addyman.

Jedan od najboljih načina da bebi izmamite osmijeh je kroz dodir, zbog toga se one smiju kada ih golicate, bez obzira na to koliko su stare. Naravno, golicanje stimulira i različite živčane završetke, a smijeh se javlja kao reakcija.

Još jedna od stvari koje nasmijavaju bebe je vlastiti odraz u ogledalu. Znanstvenici tvrde da malenni ne prepoznaju sebe u ogledalu do uzrasta od 18 mjeseci. Zašto se onda smiju?

Psiholog dr. Addyman vjeruje da ogledanje beba “ruši” prirodne društvene konvencije, što kod njih izaziva smijeh.

“Komunikacija i socijalna interakcija podrazumijevaju prisutnost druge osobe, a odraz u ogledalu omogućuje neku vrstu komunikacije bez druge osobe, što je bebama strašno zabavno”. Osim toga, ovo je jedan od načina na koji bebe istražuju i upoznaju svijet.

Zanimljivo otkriće do kojeg su znanstvenici došli jest da je, suprotno uobičajenom vjerovanju, smijeh prisutan i kod beba najmanjeg uzrasta.

Rezultati ove studije pokazali su da se 90 posto beba osmjehuje već u prva dva mjeseca života, a glasno smije samo nekoliko tjedana nakon toga.

Naravno, to nije nikakvo pravilo, pa su neki roditelji prijavili da se njihova beba glasno smijala već sa nekoliko tjedana života, a ima i onih mališana koji se nisu smijali do prve godine života. “Ovakvi rezultati sugeriraju na to da ljudi imaju različite temperamente još od prvih dana svog života”, objasnio je dr. Addyman.

Međutim, dok se mnogi roditelji trude nasmijati svoje mališane, dr. Caspar Addyman tvrdi: “Smijeh je najprije stvar društvenosti, uglavnom se smijete kada ste u društvu. Jedna od stvari koje smo otkrili jest ta da često nije važno što roditelji rade, već sama činjenica da su tu dovoljna je da nasmije i usreći mališane”.

Zanimljiva stvar je, također, da se većina roditelja instinktivno igra s mališanima, koji imaju nevjerojatnu sposobnost da privole odrasle da rade stvari koje smatraju glupima. To djecu nasmijava, ali i gradi vezu između roditelja i mališana, objasnili su znanstvenici.

Izvor: Mondo

Foto: freedigitalphotos.net