Što točno možete jesti kada ste bolesni? Imamo popis

by | 2 studenoga, 2023
što jesti kada ste bolesni

Prava hrana koju treba jesti kada ste bolesni može učiniti puno više od toga da vam da energiju.

To je hrana koja vam može pomoći da se osjećate bolje, brže ozdravite ili ostanete hidrirani dok se oporavljate.

U trenucima bolesti, hrana postaje ključni faktor za podršku imunološkom sustavu, olakšavanje simptoma te opće dobrobiti tijela. Odabirom odgovarajuće hrane možete pružiti tijelu potrebne hranjive tvari za borbu protiv bolesti, obnovu energije i olakšavanje simptoma.

Izbor hrane tijekom bolesti može imati izniman utjecaj na oporavak, a pravilno informirane odluke o prehrani mogu pružiti potrebnu podršku tijekom izazovnih razdoblja zdravstvenih tegoba.

U nastavku slijedi pregled hrane koja može pomoći u ublažavanju simptoma, podržavanju imunološkog sustava te oporavku tijela.

Pročitajte: Stiže sezona prehlada: 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta 

što jesti kada ste bolesni

Najbolja hrana koju možete jesti kada ste bolesni

Pileća juha

Pileća juha je generacijama lijek za bolest – i to s dobrim razlogom. To je izvor vitamina, minerala, kalorija i proteina koji je jednostavan za jelo, a to su hranjive tvari koje bi vaše tijelo moglo trebati u većim količinama dok se oporavljate od bolesti.

Ova juha također je bogat izvor tekućine i elektrolita, koji su korisni ako ste u opasnosti od dehidracije zbog proljeva, povraćanja, znojenja ili groznice.

Domaća pileća juha napravljena od juhe od kostiju također je bogata kolagenom i hranjivim tvarima koje mogu pomoći u promicanju oporavka – iako nema dovoljno istraživanja o učincima juhe od kostiju na imunološko zdravlje da bi se potvrdile te tvrdnje.

Češnjak

Češnjak pruža mnoge zdravstvene dobrobiti i stoljećima se koristi u biljnoj medicini te doista ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje.

Prema studiji iz 2016., dodaci odležanog ekstrakta češnjaka mogu poboljšati imunološku funkciju i smanjiti ozbiljnost prehlade i gripe. Dodavanje češnjaka u hranu kada ste bolesni može dodati okus i učiniti vašu hranu još učinkovitijom u borbi protiv simptoma prehlade ili gripe.

Kokosova voda

Kokosova voda idealan je napitak za pijuckanje kada ste bolesni. Bogat je pouzdanim izvorom elektrolitima koje je potrebno nadoknaditi zajedno s tekućinom kada povraćate, znojite se, imate proljev ili groznicu.

Također sadrži malo prirodnog šećera iz samog voća, koji može poslužiti kao brz i jednostavan izvor energije za vaše tijelo.

Čaj od kamilice

Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u opuštanju i ublažavanju simptoma prehlade ili gripe.

Kamilica ima blagi sedativni učinak te može pomoći kod problema sa spavanjem koji se često javljaju tijekom bolesti. Redovito ispijanje čaja od kamilice može doprinijeti opuštanju i lakšem snu.

Đumbir

Đumbir se koristi u hrani, biljnoj medicini i kućnim lijekovima. Studije pokazuju da može učinkovito ublažiti mučninu povezanu s trudnoćom i liječenjem raka.

Dakle, ako osjećate mučninu ili povraćate, đumbir je jedan od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje ovih simptoma. Koristite svježi đumbir u kuhanju ili skuhajte čaj od đumbira. Samo pazite da sve što koristite sadrži pravi đumbir ili ekstrakt đumbira, a ne samo aromu đumbira.

Kurkuma

Ima protuupalna svojstva i može pomoći u olakšavanju simptoma prehlade. Glavni aktivni spoj u kurkumi, kurkumin, posjeduje snažna protuupalna svojstva. Kada ste bolesni, vaše tijelo se bori protiv infekcije, a upala je često rezultat tog procesa. Kurkumin može pomoći u smanjenju upale i olakšavanju simptoma, poput bolova i nelagode.

Također se može koristiti za smirivanje probavnih problema koji se mogu pojaviti tijekom bolesti.

što jesti kada ste bolesni

Avokado

Tijekom bolesti, kad je apetit smanjen, avokado može pružiti koncentrirani izvor kalorija i zdravih masti koji vam može pomoći da ostanete energizirani.

Bogat je hranjivim tvarima poput vitamina C, E, K, B-6, folata i kalija. Ovi hranjivi sastojci mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i pomoći tijelu da se bori protiv bolesti.

Bademi

Punjeni su vitaminom E i zdravim mastima te su sjajan izvor energije. Antioksidativni sastojci u bademima mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, što može biti korisno tijekom bolesti.

Pročitajte: Koje su najčešće prehrambene pogreške i kako pojednostaviti pravilnu prehranu, otkrivaju nutricionisti 

Foto: Pexels, Drazen Zigic iStock/Getty Images Plus via Getty Images