Što je higijena nosa i zašto biste je trebali prakticirati (posebno u sezoni prehlade i gripe)?

by | 11 studenoga, 2022
sprej s morskom soli za nos

Scenarij nam je svima poznat. Obično krene laganim škakljanjem u grlu, nastavlja se blagim prodorima glavobolje koji s vremenom postaju sve jači, a potom dolazi i onaj neugodan osjećaj boli u cijelome tijelu. Malaksalost i umor samo su “točka na i” ove klasične priče koja mnoge od nas redovito pogađa u sezoni gripa i prehlada. 

Neke statistike pokazuju da prosječna odrasla osoba u SAD-u tri puta godišnje pati od prehlade. Ovaj podatak nije i onaj s kojim se trebamo pomiriti. Postoje određene stvari koje možemo napraviti s ciljem da održimo svoje zdravlje te izbjegnemo neugodan folklor koji prati prehladu ili gripu: začepljen nos, glavobolju, umor, temperaturu… 

Naravno, početna točka svakog zdravog organizma jesu cjelovita i balansirana prehrana, kretanje i izbjegavanje kontinuiranog stresa. Držite li se ovih osnovnih pravila, evo što još možete razmotriti ne biste li se osjećali dobro, izbjegli gripu i prehladu ili si olakšali u slučaju da se prehladite. Hint: nakon ovog teksta, mogli biste uvesti higijenu nosa u svoju svakodnevicu. 

Hidrirajte se

Znamo, čuli ste bezbroj puta: ispijanje osam čaša vode dnevno je obavezno. Naše tijelo treba tekućinu kako bi se neometano odvijale sve njegove funkcije. No, koliko nas to uistinu i čini? Za vrijeme prehlade ili njezinih prvih naznaka, ovu biste praksu uistinu trebali usvojiti jer unošenje tekućine može pomoći smanjiti simptome kao što su bolno grlo i začepljen nos. U suprotnome, dehidracija može pogoršati simptome prehlade. 

Odmarajte se

Osjećate li prve naznake prehlade, bilo bi dobro odmah reagirati i dopustiti si odmor koji uključuje kvalitetan san. Potonji pomaže našem imunosnom sustavu u borbi protiv infekcije. Zapamtite, odmoren organizam lakše se bori protiv napada u obliku infekcija.

Umiješajte med u tople napitke

Studija iz 2021. godine pokazala je da med ima iznimno visoku učinkovitost kad je riječ o liječenju simptoma infekcije gornjih dišnih putova. Med ima antioksidativno i antimikrobno djelovanje koje može pomoći u borbi protiv infekcija, a on stvara i tanki film preko sluznice, što može pomoći olakšati bolno i upaljeno grlo. Žličicu meda možete umiješati u čašu tople vode ili u šalicu čaja. 

Suplementi

Želite li dodatnu pomoć u obliku suplemenata, oni koji vam mogu pomoći u slučaju oslabljenog organizma jesu vitamin D, cink i vitamin C. Vitamin D se u čovjekovom organizmu sintetizira boravkom na suncu, no u slučaju manjka sunčevih zraka (ovisno o podneblju u kojem živite ili vremenskim prilikama), možete ga unijeti pomoću suplemenata. Vitamin C može pomoći olakšati simptome prehlade, baš kao i cink koji, prema nekim studijama, može skratiti njihovo trajanje. Ipak, imajte na umu da su ovo alternativna olakšanja za koja znanstvenici još uvijek nemaju potpuno jasne dokaze o učinkovitosti utjecaja na prehlade, prema pisanju Mayo Clinic

Održavajte higijenu nosa

Higijena nosa nije nešto ustaljeno u našoj svakodnevici, no postoje razlozi zašto bi se to trebalo promijeniti. Naime, naš nos tijekom vremena akumulira sluz, prašinu, bakterije, viruse i gljivice, stoga bi rutina čišćenja trebala biti nešto što prakticiramo redovito. Redovitom higijenom nosa održavamo sinuse čistima, a ona može biti i dobra preventiva prehladama i začepljenjima nosa. Također, trebala bi biti (ili postati) dio naše osobne higijene i zbog onečišćenja okoliša, posebice u većim gradovima. 

Ono što se najčešće koristi u održavanju higijene nosa jesu slani sprejevi s ciljem uklanjanja čestica sluzi, nečistoće i alergena. Oni obično sadrže slanu morsku vodu, a idealno je koristiti ih ujutro ili navečer, nakon čega bi se nos trebao ispuhati. Redovito korištenje fiziološke otopine ili spreja s morskom vodom za ispiranje nosa pokazalo je smanjenje broja prehlada i epizoda rinitisa, rapidnu dekongestiju začepljenog nosa u kombinaciji s lijekovima protiv prehlade (u odnosu na korištenje samo lijekova) te bolji san (prema istraživanju provedenom u Francuskoj).

Najlakši način za održavanje higijene nosa stiže u obliku Marimer proizvoda koji sadrže morsku vodu, a zbog pomno odabranog izvora vode i pažljivo osmišljenih mlaznica prikladni su za odrasle, djecu i dojenčad. Mogu se koristiti kao dio dnevne rutine higijene nosa ili povremeno, kao podrška pri liječenju prehlade, rinitisa i sinusitisa.

Ono po čemu se Marimer proizvodi izdvajaju jest činjenica da svi sadrže visokokvalitetnu prirodnu morsku vodu obogaćenu elementima u tragovima poput bakra, cinka i mangana, poznatih po blagotvornom učinku u potpori liječenju bolesti dišnog sustava. Ova čista morska voda dolazi iz francuske pokrajine Bretanje, poznate po izraženim morskim mijenama koje, zbog snažnih struja, obogaćuju vodu kisikom i obiljem minerala.

Marimer proizvode za higijenu nosa možete koristiti za svakodnevnu higijenu nosa, vlaženje nosne sluznice i za olakšavanje evakuacije nosnog sekreta. U bogatoj liniji Marimer proizvoda nama su za oko zapeli Marimer Isotonic i Marimer Hypertonic sprej, dok linija za djecu donosi Marimer Baby Isotonic sprej i Marimer Baby Hypertonic ampule

higijena nosa sprej s morskom vodom

sprej s morskom vodom za djecu

Marimer Isotonic i Marimer Baby Isotonic sprej sadrže 100 % razrijeđenu sterilnu i izotoničnu morsku vodu za svakodnevnu higijenu nosnih dišnih puteva, ovlaživanje osušene nosne sluznice te podršku pri liječenju poremećaja uha, grla, nosa. 

sprej s morskom vodom

Marimer Hypertonic je 100 % razrijeđena sterilna i hipertonična morska voda za čišćenje nosnih dišnih puteva, dekongestiju začepljenog nosa, dopunu liječenju poremećaja uha, grla i nosa. 

Za više informacija o Marimer proizvodima, preporučujemo da posjetite Instagram i Facebook zastupnika u Hrvatskoj.

Foto: brizmaker/iStock via Getty Images Plus, PR

MAR/P/NAT7/11-2022/HR, studeni 2022.