Što je agorafobija? Film “Žena na prozoru” stavlja u fokus ovaj anksiozni poremećaj

Zahvaljujući ovom filmu, dobivamo dublji uvid u ovaj oblik anksioznosti

by | 4 lipnja, 2021
Agorafobija-Zena-na-prozoru

Krimi priča Žena na prozoru (The Woman in the Window), koja se ovih dana prikazuje na Netflixu, bavi se strahom od izlaska iz kuće – anksioznim poremećajem pod nazivom agorafobija.

“Imam agorafobiju, ne mogu van”, kaže glavna junakinja filma, psihologinja Anna, koja se boji kročiti iz svog doma.

Film se bazira na istoimenom romanu koji je prošle godine stekao status bestselera. Vjerojatno je popularnosti priče o psihologinji koja postaje opsjednuta rješavanjem zločina kojem je svjedočila sa svog prozora – doprinijela i činjenica da smo se, dok smo bili u karanteni, svi mogli pomalo poistovjetiti sa situacijom da ne izlazimo iz vlastitog doma. A sada, dok se vraćamo normalnim aktivnostima, sve se češće na društvenim mrežama spominje pojam “agorafobija”. Jer, onima koji je osjećaju, nakon “pauze” izazvane pandemijom, sada je još teže vratiti se uobičajenom ritmu života i obavezama van doma. U nastavku otkrivamo što je točno agorafobija i koji simptomi je karakteriziraju. (Pročitajte: Prevladajte socijalnu anksioznost uz ovih par savjeta)

Što je agorafobija?

Agorafobija predstavlja intenzivan strah od mjesta s kojih je teško pobjeći ili koja su nedostupnija. Najčešće, manifestira se u gužvi, na mjestima gdje ima puno ljudi, poput čekanja u redu, putovanja autobusom ili vlakom.

U pitanju je oblik anksioznog poremećaja često povezanog i s paničnim napadima. Agorafobiju najčešće razvijaju ljudi koji već pate od anksioznosti, a izbjegavanje izlaska iz kuće samo pogoršava simptome, kako upozoravaju stručnjaci.

Iako nije dokazano, psiholozi smatraju da je pandemija koronavirusa doprinijela razvijanju simptoma ovog anksioznog poremećaja. (Pročitajte: 5 fizičkih simptoma anksioznosti koje ne trebate ignorirati)

Simptomi agorafobije

– strah od izlaska među ljude i češće ostajanje kod kuće
– strah od mjesta s kojih je teško pobjeći
– strah od gubitka kontrole na javnim mjestima
– ovisnost o drugima
– osjećaj nepovezanosti s drugima
– osjećaj bespomoćnosti
– osjećaj da okruženje nije stvarno
– ostanak kod kuće duži vremenski period
– osjećaj da vaše tijelo nije vaše.

Kako premostiti ovaj strah?

Dobra ideja jest da se natjerate suočiti sa strahom. Nemojte izbjegavati situacije zbog kojih osjećate strah, kao što je odlazak u dućan ili na neko javno mjesto.

Također je savjet da ne ignorirate simptome, a u slučaju da se oni pogoršaju, obavezno se posavjetujte sa stručnjakom. Cilj liječenja agorafobije jest da se osjećate bolje i da s vremenom počnete živjeti normalno, kao prije pandemije. (Pročitajte: Koja je razlika između straha i anksioznosti i što učiniti da strah ne postane anksioznost)

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: PR