Što je to negativna vizualizacija i kako vam može pomoći u suočavanju sa strahovima?

by | 30 ožujka, 2021

U posljednjih desetak godina puno se govori i piše o moći vizualizacije, no velik broj ljudi ne zna da osim vizualiziranja pozitivnih stvari, postoji i negativna vizualizacija.

Iako naziv ove vrste vizualizacije ne zvuči kao nešto pozitivno, negativna vizualizacija može vas dovesti do bitnih promjena u životu. Negativna vizualizacija stara je više od 2000 godina, a nastala je u “radionici” starih stoičkih filozofa, koji su se vodili mišlju da mudar čovjek mora uvijek biti spreman na sve. Prema njihovoj filozofiji, posve je poželjno zamišljati najgori mogući ishod nekog događaja koji tek trebate doživjeti. Primjerice, ako uskoro imate bitan ispit ili razgovor za posao, potrebno je pomisliti da ispit, odnosno razgovor neće dobro proći kako biste se unaprijed suočili sa svojim strahom i mogućim razočaranjem. (Pročitajte: 3 vizualizacije pomoću kojih ćete smanjiti anksioznost i negativnost iz života)

Kako prakticirati negativnu vizualizaciju?

Ako se želite osloniti na moć negativne vizualizacije, morate znati kako je prakticirati na pravilan način. Tijekom vizualizacije ne smijete osjećati tjeskobu ili strah. Primjerice, ako ste zamislili da padate na teškom ispitu za koji ste se dugo pripremali, ne trebate se držati za taj ishod niti dopustiti da vam taj ishod utječe na psihu. Ono što negativnom vizualizacijom činite jest pripremanje na potencijalno loš ishod te nedopuštanje da isti utječe negativno na vaš život. Prema vjerovanju i učenju stoika, negativna vizualizacija nije samo pripremanje na loš ishod koji se može dogoditi nego i alat pomoću kojeg se možete izboriti sa strahovima koje nosite u sebi te vas može dovesti do osobnog rasta.

Foto: Ben White/Unsplash