Pet najljepših skrivenih europskih nacionalnih parkova
Uz izuzetan krajolik, rijetke divlje životinje i spektakularne staze, ove skrivene nacionalne parkove u Europi vrijedi potražiti. Upravo tim rij...
Među najkarakterističnijim plodovima ovog perioda svakako su sočne jabuke, koje ne samo da krase voćne košare već i inspiriraju za stvaranje niza ukusnih i privlačnih jela i deserata.
Upravo je jesen savršeno godišnje doba za isprobavanje novih recepata s njima. I to je razlog zašto smo istražili nekoliko jednostavnih, a istovremeno neodoljivih jesenskih recepata.
Kroz karamelizirane arome, hrskave korice i tople napitke, ovi recepti s jabukama pružaju ne samo gastronomsko zadovoljstvo već i pravu poslasticu za sva osjetila.
Jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima poput vitamina K, vitamina B6 i kalija. Vlakna potomažu probavu, dok vitamin C jača imunološki sustav.
Visok sadržaj vlakana u jabukama pomaže u regulaciji probave te u održavanju zdrave crijevne flore i olakšavaju probavni proces.
Antioksidansi prisutni u jabukama, poput flavonoida i polifenola, imaju potencijalno blagotvoran utjecaj na zdravlje srca. Oni mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći u regulaciji razine kolesterola.
Iako sadrže prirodni šećer, jabuke imaju nizak glikemijski indeks, što znači da sporije podižu razinu glukoze u krvi. To ih čini dobrom opcijom za osobe koje paze na razinu glukoze u krvi.
Antioksidansi u jabukama povezani su s poboljšanim kognitivnim funkcijama. Istraživanja su pokazala da konzumacija jabuka može pomoći u očuvanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
Jabuke sadrže veliku količinu vode, što može pomoći u hidraciji organizma. Također, antioksidansi u jabukama mogu pridonijeti zdravlju kože.
S obzirom na nizak broj kalorija i visok sadržaj vlakana, jabuke su odličan zdravi snack za one koji pokušavaju izgubiti na težini.
Pročitajte: Zašto nutricionisti vole sok od cikle? 10 nevjerojatnih prednosti
Sastojci:
Upute:
Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte maslac i smeđi šećer, miješajući dok se šećer ne otopi.
Dodajte kriške jabuka u tavu i kuhajte oko 5-7 minuta ili dok jabuke ne omekšaju i ne postanu karamelizirane.
Posipajte cimet i dodajte prstohvat soli po jabukama te promiješajte tako da se svi sastojci spoje.
Poslužite karamelizirane jabuke tople kao prilog uz omiljeni desert ili s kuglicom sladoleda od vanilije za potpuni doživljaj okusa.
Sastojci za tijesto:
Sastojci za punjenje:
Upute:
Za tijesto pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte kockice hladnog maslaca te miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu po potrebi i mijesite tijesto dok se ne formira lopta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na nekih 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte kriške jabuka, smeđi šećer, limunov sok i cimet.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i prebacite ga u kalup za pitu. Na tijesto rasporedite pripremljeno punjenje od jabuka. Posipajte kockice maslaca po vrhu jabuka.
Pecite pitu oko 40-45 minuta ili dok tijesto ne postane zlatnosmeđe.
Poslužite pitu od jabuka toplu, po mogućnosti s kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem.
Sastojci:
Upute:
Stavite sok od jabuka, cimet i koru limuna u lonac te zagrijavajte na umjereno jakoj temperaturi.
Dodajte smeđi šećer i miješajte dok se ne otopi.
Pričekajte da smjesa lagano proključa, a zatim smanjite tenperaturu i kuhajte nekih 10-15 minuta.
Ako koristite rum, dodajte ga na kraju i promiješajte.
Poslužite topao napitak od jabuka i začina u šalicama.
Priprema smjese za palačinke:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi razbijte jaje, dodajte mlijeko i rastopljeni maslac (ili ulje) te dobro izmiješajte. Spojite mokre i suhe sastojke te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Priprema nadjeva od jabuka:
U manjoj zdjeli pomiješajte kriške jabuka, cimet i smeđi šećer. Ostavite da se sastojci spoje i jabuke malo omekšaju.
Pečenje palačinki:
Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi i dodajte malo maslaca ili ulja. Kad je tava dovoljno vruća, ulijte malu količinu smjese za palačinke (otprilike 1/4 šalice) i rasporedite je po tavi.
Stavite nekoliko kriški jabuka (izdvojite ih iz nadjeva) na svaku palačinku dok se donja strana peče. Kad se na površini palačinke pojave mjehurići, okrenite je pažljivo pomoću široke lopatice i pecite nekoliko minuta dok donja strana ne postane zlatnosmeđa.
Poslužite palačinke s jabukama tople, a možete ih dodatno posipati cimetom ili šećerom u prahu po želji.
Pročitajte: 3 recepta sa seitanom koja ćete obožavati
Foto: Pexels, margouillatphotos iStock/Getty Images Plus via Getty Images