Ovo su četiri najbolje vježbe za zdravlje vašeg mozga

by | 2 srpnja, 2024
vježbe za zdravlje mozga

Istraživanja su pokazala da postoje mnogi načini na koje možete izbrusiti svoju mentalnu oštrinu i pomoći svom mozgu da ostane zdrav, i to bez obzira na dob. Koje su to najbolje vježbe za zdravlje mozga?

Izvođenje određenih vježbi za mozak pomaže vam u jačanju pamćenja, koncentracije i fokusa te one mogu učiniti svakodnevne zadatke bržima i lakšima za obavljanje, kao i održati vaš mozak oštrim kako starite.

Studija iz 2022. objavljena u časopisu “Alzheimer’s & Dementia” pokazala je da starije odrasle osobe koje ostaju aktivne imaju više razine moždanih proteina koji poboljšavaju veze između neurona, što kod njih zauzvrat poboljšava pamćenje i jača kogniciju.

Određena tjelovježba svakako je bolja nego nikakva tjelovježba, a toga ste, vjerujemo, itekako svjesni – najbitnije je krenuti na vrijeme s tim.

Aktualna opća preporuka za količinu i trajanje vježbanja, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jest 50 minuta vježbanja, tri puta tjedno, kako kaže Stephen M. Rao, Ph.D., direktor Cleveland Clinic Schey Center for Cognitive Neuroimaging, a piše Real Simple. Vježbanje s otprilike 60 % do 70 % vašeg maksimalnog napora čini jako dobre stvari za vaš mozak, posebno za prefrontalni korteks, zadužen za kogniciju, kratkoročno pamćenje i izvršnu funkciju.

Znamo da različite vrste tjelovježbe utječu na različite funkcije mozga. Uglavnom svaka tjelovježba ima neku korist – čak i samo pomaže u smanjenju stresa, koji ima negativan učinak na mozak kada je kroničan. Dosljednost i redovitost također su glavni čimbenici kad se radi o vježbanju za oštar, zdrav mozak.

vježbe za zdravlje mozga

Najbolje vježbe za mozak

Nije svaka vježba ista i vjerujemo da svatko želi pronaći vježbu koja je dovoljno privlačna da je vježbate u kontinuitetu i koja vam je istovremeno i zanimljiva.

Ipak, na kraju svega, slažu se i stručnjaci u tome da je najbolja vježba ona koju ćete stvarno raditi i održavati.

Bicikliranje

Studije su pokazale da vožnja biciklom u zatvorenom intervalnom treningu ima pozitivan učinak na pacijente s Parkinsonovom bolešću, a isto tako djeluje i kod Alzheimera.

Aerobne vježbe

Redovita aerobna vježba pojačava protok krvi u vašem mozgu. Nova studija objavljena u časopisu “Journal of Epidemiology and Community Health” pokazala je da su odrasli koji su uključili nekoliko minuta (govorimo o 6-7 minuta) energične aktivnosti u svoje dnevne rutine vidjeli poboljšanja u pamćenju, planiranju i organizacijskim vještinama.

vježbe za zdravlje mozga

Tai chi

Tai chi je još jedna, zanimljiva vrsta vježbanja za zdravlje mozga. Studije su pokazale da ova drevna, meditativna praksa može pospješiti kognitivni rast i pamćenje, kao i regulaciju raspoloženja i smanjenje stresa.

Izvrstan za starije osobe i početnike u tjelovježbi, izvodi se bez opreme i kombiniraj ravnotežu i kontrolu, disanje i koordinaciju tijela te raznolikost pokreta.

Istraživanje koje podupire Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje također sugerira da tai chi može pomoći u poboljšanju rasuđivanja, planiranja, rješavanja problema i pamćenja kod starijih osoba koje ne pokazuju znakove značajnog kognitivnog oštećenja. Odrasli s blagim kognitivnim oštećenjem zbog demencije također su vidjeli povećanje kognitivnih sposobnosti.

Također smanjuje stres, što može pomoći ljudima da uspore i bolje se fokusiraju.

Hodanje

Hodanje i besplatna, a iznimno zdrava aktivnost koju možete raditi bilo gdje i bilo kada. Studija iz 2018. pokazala je da hodanje više od 4000 koraka dnevno ima pozitivne učinke na pamćenje kod starijih osoba – zato krenite što prije i što češće hodajte!

Pročitajte: Trebate li vježbanje mjeriti u koracima ili minutama? 

Foto: Pexels, Ridofranz iStock/Getty Images Plus via Getty Images