Trebate li vježbanje mjeriti u koracima ili minutama?

Studija je otkrila odgovor

by | 1 lipnja, 2024

Brojenje koraka i minuta korisni su načini mjerenja tjelesne aktivnosti, sugerira nova studija. Ali je li bolje mjeriti broj koraka ili vrijeme?

Ciljati 7.000 ili 10.000 koraka dnevno jednostavan je način za povećanje tjelesne aktivnosti i upravo to može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

Ovaj pristup je zanimljiv zbog svoje jednostavnosti – potreban vam je samo pedometar ili aplikacija na pametnom telefonu da biste pratili broj koraka koji dnevno prijeđete – bilo u šetnji ili kroz kretanje.

Međutim, aktualne smjernice za tjelesnu aktivnost u SAD-u preporučuju mjerenje aktivnosti u minutama, a ne u koracima. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjereno intenzivne aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aktivnosti tjedno. Ove smjernice omogućuju fleksibilnost u odabiru vrste aktivnosti, bilo da je to brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili plivanje.

Je li bolje brojiti minute vježbanja umjesto koraka?

Nova studija sugerira da nema značajne razlike, a istraživači su otkrili da su ciljevi temeljeni na koracima i vremenu povezani s nižim rizikom od smrti iz bilo kojeg uzroka, kao i od kardiovaskularnih bolesti kod starijih žena.

Ovo istraživanje pokazuje da različiti pristupi mogu biti jednako učinkoviti za poboljšanje zdravlja.

To upućuje na zaključak da je najvažnije pronaći pristup koji vam najbolje odgovara kako biste postigli svoje zdravstvene ciljeve. Individualizacija je ključna jer se preferencije i mogućnosti razlikuju među ljudima pa isto tako svakome odgovara i drukčija vrsta vježbanja.

“Za neke, posebno mlađe ljude, vježbanje može uključivati aktivnosti poput tenisa, nogometa, hodanja ili trčanja, koje se lako mogu pratiti pomoću broja koraka. Međutim, za druge može uključivati vožnju bicikla ili plivanje, gdje je praćenje trajanja vježbanja jednostavnije,” izjavila je autorica studije Rikuta Hamaya, dr. medicine i istraživačica u Odjelu za preventivnu medicinu u Brigham and Women’s Hospital za Healthline.

Kombinacija različitih vrsta aktivnosti može biti posebno korisna. Na primjer, ako jedan dan hodate ili trčite, a drugi dan plivate ili vozite bicikl, možete imati benefite od različitih vrsta vježbanja koje angažiraju različite mišićne skupine.

“Zato je važno da smjernice za tjelesnu aktivnost nude različite načine za postizanje ciljeva”, rekla je. “Kretanje se može manifestirati na različite načine, a gotovo svi oblici tjelesne aktivnosti korisni su za naše zdravlje.”

Osim smanjenja rizika od kroničnih bolesti, redovita tjelesna aktivnost može poboljšati mentalno zdravlje, povećati energiju, poboljšati san i općenito poboljšati kvalitetu života.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu JAMA Internal Medicine.

Ovi rezultati svakako potiču na razmišljanje o tome kako najbolje integrirati tjelesnu aktivnost u svakodnevni život, uzimajući u obzir individualne preferencije i stil života. U svakom slučaju, najbolje bi bilo dnevno prijeći i predviđen broj koraka, ali i odraditi vježbanje.

Pročitajte: 8 najboljih sportova za žene iznad 50 godina 

Foto: privetik iStock/Getty Images Plus via Getty Images