Nova studija sugerira da konzumacija ove psihobiotičke hrane može smanjiti stres i poboljšati san

by | 15 studenoga, 2022
psihobiotička hrana

Možda ste svjesni činjenice da postoje namirnice koje vam mogu pokvariti san. Postoje i namirnice koje biste trebali izbjegavati kad ste pod stresom.

S druge strane, nova je studija otkrila da “psihobiotička dijeta” ne samo da može smanjiti stres već vam može pomoći i da bolje spavate. Studija iz listopada 2022. objavljena u časopisu Molecular Psychiatry uključila je 45 odraslih osoba u dobi od 18 do 59 godina.

Sudionici su podijeljeni u dvije grupe koje su dobile upute da se hrane različitim dijetama. Prvi je prešao na dijetu koja je slijedila prehrambenu piramidu. Druga je grupa zamoljena da jede “psihobiotičku dijetu” koja uključuje veliku količinu fermentirane hrane.

Druga skupina je dobila posebne upute da se pridržava dnevnog jelovnika koji uključuje dvije do tri porcije fermentirane hrane (kao što je kiseli kupus, kefir ili kombucha), pet do osam porcija žitarica i šest do osam porcija voća i povrća koje je bogato prebiotičkim vlaknima (uključujući jabuke, banane, kupus, poriluk i luk). Također su zamoljeni da jedu tri do četiri porcije mahunarki svaki tjedan.

Psihobiotici: Pozitivan utjecaj na san i smanjenje stresa

Rezultirajući nalazi pokazali su da dok su obje grupe primijetile poboljšanje sna, sudionici koji su se hranili psihobiotičkom prehranom također su iskusili smanjenje količine i intenziteta stresa pod kojim su možda bili u to vrijeme.

Catherine Gervacio, RD, rekla je: “Stres utječe na zdravlje probavnog sustava i može spriječiti učinkovitu apsorpciju hranjivih tvari potrebnih za borbu protiv stresa i drugih potencijalnih rizika povezanih s njim. Potrebna su daljnja istraživanja, ali ona pružaju dodatne dokaze o tome koliko su prehrana i san važni u upravljanju stresom i spavanjem.”

Daljnje studije tek treba provesti kako bi se dokazalo da probiotici značajno pridonose stresu i spavanju. Do tada bi se svi trebali usredotočiti na zdravu prehranu i prakticirati načine borbe protiv stresa i sna.

Što su psihobiotici?

Psihobiotici su pomno odabrani sojevi bakterija koji se nastanjuju u crijevima te utječu na mentalno zdravlje i zdravlje mozga. Oni pomažu da se opustite, smanjuju stres, poboljšavaju raspoloženje. Najbolji način za unos više psihobiotika je putem hrane, a to uključuje namirnice popt kefira, banana, jabuka, luka, češnjaka….

Poboljšavajući mentalno zdravlje i izbjegavajući višak stresa, psihobiotici pozitivno utječu na imunološki sustav i probavni trakt te imaju jako veliki utjecaj na mozak.

Pročitajte: Ovih šest suplemenata neučinkovito je u smanjenju razine kolesterola u krvi

Foto: Dannko iStock/Getty Images Plus via Getty Images