Jeste li svjesni da ove tri stvari doista mogu utjecati na vaše raspoloženje?

by | 15 studenoga, 2022
raspoloženje, što utječe na raspoloženje

Je li moguće uvijek i stalno biti dobro raspoložen? Vjerujemo da nije, to jest da je nemoguće. Uz sve životne okolnosti koje danas svi imamo, ubrzani tempo, sve manje vremena za sebe, ali i možda poneke nedaće koje sve nas zadese, nije lako ostati uvijek dobro.

No ušuškavanje u dekicu uz sladoled i čokoladu ima svojih čari, ako ništa drugo da barem malo popravi raspoloženje i učiniti život lakšim. U svemu tome, malo tko zastane i doista razmisli o tome kako stvari koje koje općenito radimo i način na koji razmišljamo može utjecati na to kako se osjećamo. Jeste li znali da veliki dio toga kako se osjećamo ovisi o obrascima razmišljanja i rutinama koje slijedimo iz dana u dan?

Jedini je izazov identificirati ta problematična područja – i znati kako ih riješiti. Life coach dr. Krystal Conner u tri je grupe sažela čimbenike koji upravo na to utječu:

Neodlučni ste

Dokazano je da situacije u kojima odgađate nešto jer se neodlučni dovode do povećane razine stresa, a to ističe i stručnjakinja. Kada dopustite da vam odluke vise nad glavom, to uzrokuje nepotreban stres i pritisak, a vi se ne osjećate dobro te je i dalje sve isto. Htjeli ili ne, to itekako utječe na vaše raspoloženje i muči vas. Rješenje? Dopustite si određeno vrijeme za razmišljanje o odluci, a kada dodijeljeno vrijeme istekne, donesite najbolju moguću odluku. Dodatna prednost ovoga je da ćete s vremenom naučiti vjerovati sebi u donošenju odluka. Dugoročno, to će vam pomoći da brže donosite odluke.

Uspoređujete se s drugima

Da, svima se to događa s vremena na vrijeme, ali je to stavka koja može imati jako velik utjecaj na vaše mišljenje o sebi. Kad stalno gledate što drugi rade i s njima se uspoređujete, to dovodi do toga da se osjećate kao da zaostajete i da ste manje vrijedni te u fokus stavljate samo svoje nedostatke.

Dr. Krystal Conner ističe da je tada jako bitno ipak podsjetiti se na to da postoje stvari koje vas čine posebnima, talentiranima i vrijednima. Na taj način, kad se nađete u usporedbi, možete se brzo usredotočiti na sebe – ne samo na načine na koje se možete poboljšati već i na načine na koje ste već divni i nevjerojatni sami po sebi.

Ponavljate loše odluke i dijelove dana

Neke stvari mnogi počinju raditi impulzivno jer su na njih naviknuti, a zapravo ne uzmu vremena da osvijesti sami sebe da su te odluke loše. Bez razmišljanja o tome, ljudi često započinju dan ponavljanjem svih stvari koje su prethodnog dana pošle po zlu, nesvjesno, i tako se vrte ukrug, što dovodi do lošeg raspoloženja.

Tu je jedino važna odluka i namjera kako poboljšati ili učiniti stvari drukčije – a to je uistinu moguće uz samo malo dobre volje.

Pročitajte: Hormon oksitocin povećava se s godinama i povezan je s raspoloženjem i zadovoljstvom

Foto: stockfour iStock/Getty Images Plus via Getty Images