Novogodišnje odluke koje će vam donijeti mirniji um, punije srce i ljepši život

by | 1 siječnja, 2021
novogodišnje odluke za 2021.

Kraj ove, poprilično čudne, godine dobije je završnicu kojoj se nitko nije nadao. U trenutku su sve novogodišnje želje i odluke postale manje bitne.

U trenucima katastrofa, poput potresa i pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, čovjekove se želje smanje. U ovim trenucima svi smo zahvalni na tome što možemo biti s najmilijima, što smo zdravi i što imamo krov nad glavom. Ovakvi su događaji pravi trenuci u kojima trebamo razmisliti o svemu što želimo u nadolazećoj godini. Ovo su neke od stvari koje bi nam svima trebale biti nit vodilja kada je u pitanju istinski bolja, humanija i solidarnija 2021.

Budite iskreni u vezi svojih osjećaja

Biti osjećajan u svijetu koji je često nesusretljiv – velik je zalogaj za mnoge. No biti ranjiv zapravo znači biti hrabar i jak. Nemojte nakupljati emocije u sebi jer bi vas to moglo dovesti do problema sa zdravljem. Budite iskreni kada su osjećaji u pitanju i vaš će se svijet – unutrašnji i vanjski – zasigurno promijeniti nabolje.

Budite nježniji prema sebi

Često smo sami sebi najveći neprijatelji. Unutrašnji prijekori i predbacivanje zbog sitnica, zbog stvari koje nismo napravili savršeno ili zbog pogrešaka koje su sastavni dio naših života – stvari su koje trebamo izbjegavati u 2021. Budite nježniji prema sebi, prihvatite sve svoje “mane” i “pogreške” i volite se kao što volite svoje bližnje.

Slušajte pažljivije

Velik broj ljudi danas ne zna razgovarati. Selektivno slušanje ili čekanje na svoj red tijekom konverzacije pogrešni su načini na koje možete sudjelovati u dijalogu. Budite prisutni kada netko govori, upijajte svaku njegovu riječ. Tako ćete puno toga naučiti o toj osobi, ali i o sebi samima.

Nemojte osuđivati i suosjećajte

Ove smo godine više puta dokazali da je suosjećajnost jedna od stvari koja pokreće i povezuje svijet. Biti suosjećajan znači istinski mariti za druge. U 2021. definitivno trebamo više empatije – za bližnje, za nepoznate, za sve ljude, za naš planet, ali i za sebe same. Isto tako, 2021. godina treba biti godina u kojoj prestajemo osuđivati sve što je drukčije od nas te istinski voljeti bez obzira na razlike.

Posvetite vrijeme sebi i bližnjima

Svaka katastrofa natjera nas na razmišljanje o vremenu. Koliko vremena provodimo na bespotrebne ljude i stvari koje ćemo odbaciti u kratkom roku? Ako je ta brojka velika, odlučite posvetiti više kvalitetnog vremena sebi i svojim bližnjima.

Budite zahvalni na svemu što imate

Biti istinski zahvalan znači biti svjestan vrijednosti svih stvari. Stoga nemojte samo biti zahvalni na novom poslu ili autu, već i na osmijehu i podršci voljene osobe, na prvom jutarnjem čaju, na toplom obroku, na susjedu koji priskoči u pomoć. Biti zahvalan znači biti svjestan svoga, ali i davati onome koji nema.

Nemojte zaboraviti da nikad nije kasno potražiti pomoć

Ova nas je godina razoružala. Mnogi od nas po prvi su se put susreli s emocijama i stanjima koje nije lako objasniti. Ako osjetite da ne možete sami, potražite pomoć. Pomoć prijatelja, obitelji, poznanika ili osobe s kojom ste se zbližili putem društvenih mreža. Isto tako, ako osjetite da vam je potrebna, potražite pomoć i od stručne osobe. Ne postoji ništa sramotno u tome.

Foto: Alina Vilchenko/Pexels