Posljednje istraživanje o proteinu bacilo novo svjetlo na vegansku prehranu

Konzumiranje proteina iz više različitih izvora može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka

by | 11 ožujka, 2022
Buddha bowl s tofuom

U studiji na gotovo 12.200 odraslih osoba u Kini, konzumacija proteina iz više različitih izvora povezana je s manjim rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka. To sugerira da konzumacija uravnotežene prehrane s umjerenom količinom proteina iz različitih izvora hrane može pomoći u sprječavanju novonastale hipertenzije.

Uravnotežena prehrana koja uključuje proteine ​​iz većeg broja izvora može pomoći odraslima da smanje rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, prema novom istraživanju objavljenom u Hypertension, recenziranom časopisu Američkog udruženja za srce. Pročitajte više: Možda ne jedete dovoljno proteina? Pratite ove znakove

Nažalost, gotovo 50 posto osoba s hipertenzijom ne zna da ima visoki krvni tlak – jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Ako se ne liječi, visoki krvni tlak oštećuje cirkulacijski sustav i značajan je čimbenik koji doprinosi srčanom udaru, moždanom udaru i drugim zdravstvenim stanjima.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. U 2020. godini, primjerice, bile su uzrok smrti u 40,0 % slučajeva, umrlo je ukupno 22 817 osoba, od čega 13 106 žena i 9 711 muškaraca. Pročitajte više: Proteinski kruh od samo 5 sastojaka

“Prehrana može biti lako dostupna i učinkovita mjera u borbi protiv hipertenzije. Uz masti i ugljikohidrate, proteini su jedan od tri osnovna makronutrijenta”, rekao je autor studije Xianhui Qin, MD, iz Nacionalnog kliničkog istraživačkog centra za bubrežne bolesti u Nanfangu, Kina.

Postoji snažna povezanost između loše kvalitete prehrane i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrti od kardiovaskularnih bolesti. U svojim smjernicama o prehrani iz 2021. za poboljšanje zdravlja srca i krvnih žila, stručnjaci savjetuju ljudima da jedu zdrave izvore proteina, uglavnom iz biljaka i mogu uključivati ​​morske plodove i mliječne proizvode s niskim udjelom masti ili bez masti te, po želji, nemasne nareske i neprerađene oblike. od mesa ili peradi. Američko udruženje za srce preporučuje jesti jednu do dvije porcije, proteina dnevno.

Autori studije analizirali su zdravstvene informacije za gotovo 12 200 odraslih osoba koje žive u Kini i koje su bile dio najmanje dva od sedam krugova kineskog istraživanja zdravlja i prehrane od 1997. do 2015. (ankete koje se rade svakih dvije do četiri godine). Početna anketa sudionika korištena je kao polazna vrijednost, dok su podaci iz posljednjeg kruga korišteni kao nastavak za usporedbu. Sudionici su bili prosječne dobi od 41 godine, a 47 % su bili muškarci. Istraživanje je mjerilo prehrambeni unos u tri uzastopna 24-satna konzumiranja hrane.

Pročitajte više: Whey protein vs. sojin protein: Koji protein je bolji?

Sudionici su dobili “raznovrsnu ocjenu” proteina na temelju broja različitih izvora proteina koji su pojedeni od osam prijavljenih: cjelovite žitarice, rafinirane žitarice, prerađeno crveno meso, neprerađeno crveno meso, perad, riba, jaja i mahunarke. Za svaki izvor proteina dodijeljen je jedan bod, s maksimalnom ocjenom raznolikosti od osam. Istraživači su zatim procijenili povezanost novonastale hipertenzije u odnosu na ocjenu raznolikosti proteina.

Novonastala hipertenzija definirana je kao sistolički (najviši) krvni tlak veći ili jednak 140 mm Hg i/ili dijastolički (donji broj) krvni tlak veći ili jednak 90 mm Hg, uzimanje lijekova za snižavanje krvnog tlaka ili samostalni -izvještavanje da je liječnik dijagnosticirao visok krvni tlak od njihovog posljednjeg anketnog posjeta. Prosječno vrijeme praćenja bilo je šest godina.

Analiza je utvrdila da je više od 35 % od gotovo 12 200 sudionika razvilo novonastalu visoku hipertenziju tijekom praćenja. U usporedbi sa sudionicima s najnižim ocjenom za unos proteina (manje od 2), oni s najvišom ocjenom (4 ili više) imali su 66 % manji rizik od razvoja visokog krvnog tlaka. Za svaku od osam vrsta proteina, postojao je okvir potrošnje u kojem je rizik od hipertenzije bio manji.

Kad se razmatra ukupna količina unosa proteina, konzumirana količina podijeljena je u pet kategorija (kvintila), od najmanjeg do najvećeg unosa. Ljudi koji su jeli najmanju količinu ukupnih proteina i oni koji su jeli najviše proteina imali su najveći rizik za novi početak hipertenzije.

“Poruka o zdravlju srca je da konzumiranje uravnotežene prehrane s proteinima iz različitih izvora, umjesto da se fokusirate na jedan izvor prehrambenih proteina, može pomoći u sprječavanju razvoja visokog krvnog tlaka”, rekao je Qin.

Budući da su istraživači koristili prethodne zdravstvene informacije, nisu mogli definitivno dokazati da je unos proteina bilo koje vrste ili količine uzrokovao ili spriječio novonastalu hipertenziju, ali konsenzus postoji – jedite raznovrsne proteine! Pročitajte više: Najbolje zamjene za meso iz kojih ćete dobiti potrebne proteine

 

Foto: PlusArx0nt/iStock/Getty Images