Whey protein vs. sojin protein: Koji protein je bolji?

Koja je razlika između ova dva proteina i koji je zapravo zdraviji?

by | 12 srpnja, 2021
Whey protein vs sojin protein

Sve se češće na društvenim mrežama spominje whey protein, a ništa manje nije popularan ni sojin protein. Generalno, proteinski praškovi (koncentrirani izvori proteina biljnog ili životinjskog porijekla) se naširoko koriste iz mnogobrojnih razloga.

Ne samo što je vrlo jednostavno koristiti ih već su neke vrste također obogaćene esencijalnim vitaminima i mineralima koje možda ne dobivamo iz hrane. A sami proteini neophodni su za izgradnju mišićne mase, kao i za gubitak viška kilograma.

Međutim, kako to obično i biva, danas u ponudi imamo raznorazne varijacije na temu proteinskih praškova, što životinjskog što biljnog podrijetla, što nas može i zbuniti. Najpopularniji su whey i sojin protein, pa je vrijeme da saznamo ono najbitnije o njima. (Pročitajte: Smijete li jesti navečer, konzumirati masti? Kineziolog nam je razriješio sve mitove o mršavljenju)

Što je whey protein?

U pitanju je protein životinjskog podrijetla, a nastaje pasterizacijom mlijeka. Uz to, iz mlijeka se izvlače ugljikohidrati, masti i voda, a ono što ostane je prah pod nazivom whey protein. Ova vrsta proteina sadrži laktozu (niske koncentracije) pa nije pogodna za osobe koje su intolerantne na ovaj mliječni šećer.

Beneficiji whey proteina

Istraživanja su pokazala da whey protein pojačava snagu i mišićnu masu te se savjetuje sportašima. Uz to, ovaj protein se pokazao djelotvornim u smanjenju simptoma psorijaze. Prepun kalcija i esencijalnih masnih kiselina, whey protein jača i kosti.

Što je sojin protein?

Sojin protein je na biljnoj bazi, a nastaje sušenjem soje, koja se zatim melje u prah. Zbog načina proizvodnje, sojin protein je pogodan za vegetarijance i vegane, kao i one koji su intolerantni na laktozu.

Beneficiji sojinog proteina

Znanstvena istraživanja pokazala su da ovaj protein regulira razinu kolesterola u krvi, a uz to, bogat je kalcijem, pa jača kosti.

Whey protein vs. sojin protein

Ono u čemu se stručnjaci slažu jest da je ipak whey protein za nijansu učinkovitiji u izgradnji mišiće mase. Ali to ne znači da, ako ne konzumirate namirnice životinjskog podrijetla, nemate odgovarajuću zamjenu u vidu sojinog proteina.

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Arx0nt/iStock via Getty Images Plus