Moje mindful jutro: Proteinski kruh od samo 5 sastojaka

by | 13 veljače, 2022

Mindfulness ili svjesnost/prisutnost vještina je koja se uči formalnom praksom u kojoj sjedimo, hodamo ili ležimo i usmjeravamo svoju pozornost na zvuk, senzacija u tijelu ili dah. Nju možemo učiti i kroz neformalne prakse. Ja sam odlučila u ovom članku vašu pažnju usmjeriti na svjesno kuhanje. Kako nam aktivnost poput kuhanja koju svakodnevno bar jednom svi prakticiramo može pomoći da razvijemo vrijednu vještinu poput mindfulnessa? Vjerujem da sam mnogima izbila onaj adut iz rukava – “ nemam vremena”. Za ovo je potrebna, volja, strpljenje i informacija kako da to radite.

I vi možete svjesno kuhati

Što je to što radite dok kuhate osim što kuhate? Razmišljate? O čemu? Jeste li svjesni svojih misli tada? Jeste li svjesni mirisa, okusa, zvukova koje proizvodite dok kuhate? Svira li glazba dok kuhate? Pjevušite li? Možda razgovarate na telefon s dragom osobom ili rješavate neku izvanrednu situaciju koja u vašem tijelu stvara loš osjećaj, kojeg dakako niste svjesni. Kako biste i bili, kad se toliko radnji odvija istovremeno…

Sve u našem tijelu radi nešto i hrani nas nečim. Oči nas hrane tako što vidimo, nos mirisom, dodir osjećajem, um mislima. Za sve što radimo u životu, potrebna nam je hrana. Koju hranu, na koji način je unosimo u organizam, koje količine i vremenski kada, sve je to važno. Važno je na koji je način pripremamo i koliko energije, pažnje i prisutnosti unesemo u obrok koji pripremamo. Pročitajte: Meditacija pomoću koje ćete uključiti sva osjetila dok jedete

Kako usvojiti vještinu svjesnog kuhanja?

Svaki trenutak kod pripreme hrane prilika je da usmjerite svoj fokus na osjet, da čujete zvukove, osjetite miris i teksturu onoga što držite u rukama, da radoznalo i otvorena uma doživljavate sve što se dešava u sadašnjem trenutku kao da po prvi put primate krumpir u ruke i gulite ga.

Naš um je aktivan i ubrzo će vas odvesti u svijet misli. Mindfulness tehnika pomaže nam da budemo prisutni u trenutku dok kuhamo. Kuhanje je način kako da pokažemo ljubav prema sebi. Kad smo svjesni namirnica koje upotrebljavamo i kako ih pripremamo, obrok koji konzumiramo odgovarat će nam više. Kad svjesno kuhamo za druge, oni će primijetiti pažnju koju ste unijeli u obrok.

Postoji izreka da kad se kolač radi s ljubavlju, još je bolji. Vjerujem da ste svi radili isto jelo nekoliko puta i ponekad ispadne savršeno, ponekad ne. Koja je razlika? Iste su namirnice, ali vi ste drukčiji. Kad svjesno pripremamo hranu, s mirom i pažnjom u umu i tijelu, hrana dobije sasvim drukčiji okus i miris. Vaše iskustvo kad sjednete za stol i krenete jesti tako pripremljen obrok, sasvim je drukčije od onoga kad ga pripremate na brzinu, nesvjesno.

Za početak stavite svoj telefon na bešumno i odmaknite ga od sebe kako bi imali što manju mogućnost distrakcija jer ovo je vrijeme za vas i za vaš obrok. Osjetite namirnice svim svojim osjetilima. Naš um aktivan je i dok kuhamo, često smo u mislima negdje drugdje, samo je naše tijelo prisutno u sadašnjem trenutku i s namirnicama.

Kad primijetite da ste zalutali u neku priču što je um pokrenuo, nježno prebacite svoj fokus na osjetilo njuha, i što je to što osjetite u nosu u tom trenutku. Osjetilo dodira. Koje je teksture namirnica koju držite u ruci, kako je osjećate pod svojim prstima? Koje nijanse boja vidite na namirnicama? Svjesno razmišljajte o svakoj namirnici koju stavljate u obrok – kakav joj je okus, kakav ima miris, koje je teksture, koji okus će ona donijeti u obrok, na koji način je uzgojena.

Na ovaj način počet ćete više cijeniti namirnice i svoje tijelo, što i kako i na koji način pripremate. Hrana će imati bolji okus. Pažljivije i umjerenije ćete birati svoje namirnice.

Kroz praksu se najbolje uči, stoga vam u nastavku predstavljam jedan od recepata iz priručnika Moje Mindful Jutro. Ovo je prilika da informaciju koju ste sada pročitali pretočite u znanje, kroz vrijeme i u vještinu.

mindfulness

 

Proteinski kruh od samo pet sastojaka

Sastojci:

2 jaja
125 grama zobenih pahuljica
250g svježeg sira
pola praška za pecivo
2 prstohvata soli

Priprema:

Prvo izmutimo jaja, a zatim dodamo sve ostale sastojke. Izlijemo smjesu u namašćeni kalup. Kruh pečemo na 180 °C, 35-40 minuta

Savjet:
U kruh možemo dodati i sjemenke suncokreta i sezama za još zdraviju opciju.

Mindful savjet

Promijenite ruku u kojoj držite hranu. Jest ćete svjesnije. Vašem mozgu potrebno je više pažnje.

 

Tekst: Dubravka Fazlić, Mara Kraljević

Više o Dubravki Fazlić, savjetodavnoj terapeutici i mindfulness trenerici te o edukacijama koje održava pročitajte na www.dubravkafazlic.com.

Svoj primjerak eBooka Moje Mindful Jutro možete potražiti na www.dubravkafazlic.com.

Foto: g-stockstudio/iStock/Getty Images Plus, Privatna fotografija