Evo zašto ponekad imate problema sa spavanjem u vrijeme menstruacije

by | 23 veljače, 2022

Ženska tijela ponekad jesu veliki misterij i povezana su s puno stvari. Medicinska istraživanja pokazuju da upravo ono što se događa u vašem tijelu može dovesti do objašnjenja zašto ne spavate dobro. Iako mjesečnice već same po sebi uzrokuju nelagodu, one također mogu doprinijeti prekidu sna iz raznih razloga.

Dr. Kat Lederle, znanstvenica za spavanje i autorica knjige “Sleep Sense: Improve Your Sleep, Improve Your Health” smatra da je odnos između menstruacija i ciklusa spavanja kompliciran, ali je izuzetno važan. Zanimljivo je da jedno ponekad jedno može utjecati na drugo i obrnuto. Dr. Lederle žensko tijelo naziva “neurednom slikom” za proučavanje te je samim time teško utvrditi što je najbolje za tijelo, ali je važno znati i razumijeti vezu između obrasca spavanja i menstruacije.

Pročitajte: Istraživanje je pokazalo da žene koje pate od bolnih menstruacija oklijevaju uzeti slobodan dan na poslu

Kako menstruacija utječe na san?

“Hormoni jajnika ima receptore u mozgu, uključujući područja koja su uključena u regulaciju sna. Promjena razina hormona itekako utječe na promjene spavanja”, ističe dr. Lederle te govori da hormoni mogu utjecati i na druga područja tijela, uključujući cirkadijalni ritam koji regulira ciklus spavanja i buđenja. Upravo prekidi u spavanju nastaju zbog napora koje vaše tijelo ulaže da stvori stabilno okruženje za razvoj oplođene jajne stanice. Isto tako, često se primjećuje loša kvaliteta sna u kasnoj lutealnoj fazi (neposredno prije sljedeće menstruacije) i prvih nekoliko dana menstruacije.

Kad razina hormona poput progesterona i estrogena padne pred kraj lutealne faze, neke žene počinju imati problema sa spavanjem, uključujući prvih nekoliko dana menstruacije – ali to ipak nije u potpunosti utvrđeno.

Dr. Lederle za Glamourmagazine.co.uk ističe da se vjeruje da spolni hormoni utječu na područja mozga uključena u regulaciju sna. Osim toga, tu su i neki neugodni simptomi koji se mogu javiti s menstruacijom i isto tako poremetiti san kao što je PMS, anksioznost, osjetljivost na bol, grčevi, loše raspoloženje što također može uzrokovati ili pridonijeti lošem snu.

Također, žene s nepravilnim ciklusima često su sklonije problemima sa spavanjem, ali potrebno je više istraživanja kako bi se točno utvrdilo zašto, a moguće da je to povezano s lošim ili depresivnim raspoloženjem, većim psihičkim stresom i simptomima anksioznosti.

Pročitajte: Riješite se bolnih i obilnih menstruacija prirodnim putem

Što možete učiniti kako biste ublažili utjecaj sna za vrijeme menstruacije?

– Pratite svoje simptome spavanja i menstruaciju kako biste vidjeli kako ono međusobno djeluje na vas.
– Pobrinite se da svako jutro pustite prirodno osvjetljenje u svoj dom.
Vježbajte – posebice se krećite tijekom dana kako biste izbjegli dulja razdoblja sjedenja.
– Radite nešto u čemu uživate svaki dan.
– Razvijajte praksu koja će vam pomoći da usporite (meditacije, autogeni trening).
– Obratite se liječniku i stručnjaku ako imate neredovite mjesečnice ili bolove.

Pročitajte: 5 aplikacija za probleme sa spavanjem i pomoć kod lakšeg tonjenja u san

Foto: AntonioGuillem iStock/Getty Images Plus via Getty Images