Anamarija Pažin Morović: Kako boravak uz vodu iskoristiti za prirodni SPA tretman na otvorenom?

by | 10 kolovoza, 2023
holistički spa tretmani

Čovjek i priroda oduvijek su bliski, a ako pratimo ritam prirode, onda je ljeto pravo vrijeme za odmor, duboko opuštanje i boravak uz vodu.

Voda nam vraća poljuljanu ravnotežu, čisti naše tijelo od toksina i stresa, umiruje misli i um, rashlađuje i osvježava tijekom ljeta, oslobađa ljepotu. Jeste li znali da kratica SPA zapravo znači Sanus Per Aquam, što znači zdravlje kroz vodu? Kao wellness terapeut odavno znam da svi SPA tretmani u wellnessima, kozmetičkim i SPA centrima zapravo oponašaju more i druge vode iz prirode. Sjajna vijest je da su SPA tretmani iz prirode zapravo originalni tretmani, dostupni svima.

Na fizičkoj razini kupanje u moru, rijeci, jezeru, hodanje kroz i uz vodu, pa čak i samo slušanje vode, slapova, rijeka, morskih šumova i valova djeluje na naše bubrege i naše tjelesne tekućine. Plivanje oblikuje tijelo, oligoelementi iz mora popravljaju tonus kože, pomažu pri procesu detoksikacije, čiste kožu.

Na emotivnoj razini voda čisti stres, djeluje poticajno na osjećaj uživanja, ugode, pokreće dobro raspoloženje.

Na suptilnoj, energetskoj razini povezivanje s vodom jača kreativnost, pokreće osjećaj zaljubljenosti, privlačenje partnera (nije slučajno da se jako puno lijepih romansi dogodi na moru).

Boravak uz more ili bilo koju vrstu vode u prirodi možete iskoristiti za SPA tretmane na otvorenom i tako obogatiti godišnji odmor, unaprijediti svoju ljepotu, zdravlje i dobar osjećaj. Evo nekoliko prijedloga što možete učiniti. Ono što bih napomenula jest kako je važno da budete prisutni u trenutku. Tada će tretmani još bolje djelovati.

boravak uz vodu

Prirodni SPA tretmani na otvorenom

Slušanje vode uz meditaciju

Ovo je sjajna metoda za revitalizaciju, odmor i duboko opuštanje. Najbolje ju je izvesti ujutro ili kasnije navečer, ili pak na nekome mjestu na kojemu si možete osigurati mir. Dovoljno je zatvoriti oči, udobno sjesti ili leći i slušati valove, slap ili šum vode te zamišljati kako voda ispire vaše tijelo iznutra i izvana. Ili ako vam ne ide vizualizacija, možete se fokusirati na zvuk vode zatvorenih očiju te duboko i relaksirano disati: duboki udah na nos, izdah na usta. Dovoljno će biti 15 minuta dnevno. Poželjno je primjenjivati ovu metodu svaki dan godišnjeg odmora da biste se vratili odmorni, dobrog raspoloženja te otporni na uobičajeni stres.

Umivanje u ledenoj vodi

Ako ste više od ljetovanja u gorskim dijelovima, na svježijim temperaturama, onda je ovo sjajna metoda za isprobati. Ako naiđete na kristalno čisti potok, obavezno se umijte ili uronite stopala. Uz umivanje također možete zamisliti kako se stanice lica revitaliziraju i pomlađuju. Hrabriji se mogu okupati u hladnoj rijeci ili potoku. Postoji popularna metoda Wim Hof, koja uključuje kontrolirano kupanje u ledenoj vodi uz zadanu tehniku disanja, a koja jača imunitet i bistri um.

Floating ili plutanje

Ovo je metoda prepuštanja i otpuštanja u svakom smislu. Izvodi se tako da legnete/plutate potpuno opušteno na površini vode – mora, jezera ili bazena. Ako se bojite duboke vode i niste sjajan plivač, neka voda bude plitka, otprilike do struka kad stojite tako da možete stati na dno kad god poželite. Lezite na površinu vode i prepustite se plutajući. Dišite duboko. Potpuno se opustite. Možete u sebi ponavljati afirmaciju: prepuštam se, otpuštam sve što mi ne služi. Ovaj način sjajan je za prepuštanje. Simbolično, prilika za neopiranje životu. Jednako kao kod plutanja, važno je znati opustiti se i prepustiti se. Ova metoda izrazito uklanja stres, umiruje misli i um.

beneficiji kupanja

Svjesno kupanje

Kupanje u moru, jezeru, potoku ili rijeci oduvijek je bilo simbol uživanja i opuštanja. Kod plivanja sudjeluju gotovo svi mišići na našem tijelu, pokreće se cirkulacija i limfa. No, ako smo svjesni vode u kojoj boravimo, osjetimo miris i dodir, kretanje, trenutak, onda se kupanje ili obično plivanje u moru pretvara u holistički SPA tretman koji, osim što djeluje na naše tijelo, djeluje umirujuće i na naše emocije i misli. Ako nekad dobijete priliku stati pod slap, zamislite kako vas voda iz prirode čisti i kako stojite pod svjetlosno vodenim slapom. Osjećaj je sjajan.

Terapija ljekovitim blatom

Ako naiđete na prirodni izvor ljekovitog blata, nikako nemojte propustiti priliku namazati tijelo i lice ovom dragocjenom “maskom” iz prirode. Ljekovito blato obiluje mineralima i odlično je za detoksikaciju i celulit, za blagi piling i čišćenje kože. Također djeluje protuupalno te će pomoći kod bolnih mišića i zglobova. Izvrsna alternativa ljekovitom blatu je zelena glina, koja je danas dostupna u gotovo svim ljekarnama i dućanima sa zdravom hranom, a koju lagano i jednostavno možete primijeniti na plaži na sljedeći način: u staklenci drvenom ili keramičkom žlicom pomiješajte 100 g zelene gline s morskom vodom u kremastu smjesu. Zatim se namažite po cijelom tijelu ili samo kao “hlačice”, od trbuha do koljena. Ostavite da se osuši na tijelu, a zatim isperite u moru. Glina je zemlja pa neće zagaditi more. Nakon ovog tretmana dobro se namažite visokim zaštitnim faktorom i sklonite u hlad. Blato ima lagani učinak pilinga te je koža nakon toga osjetljivija na izlaganje jakom suncu.

Piše: Anamarija Pažin Morović, savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness
Holisticka ljepota

Foto: Diamond Dogs, olegbreslavtsev, Fotoimperiya/iStock via Getty Images Plus