Uz ove četiri prehrambene navike ubrzat ćete sagorijevanje masnoća

by | 19 rujna, 2022
mršavljenje, metabolizam

Mršavljenje, ali i pravilna prehrana ponekad znaju biti pravi izazov. Koliko je izazov koji zahtijeva vrijeme, toliko se radi i o jednom dugoročnom procesu i stvarima u nizu koje treba ispraviti ako želite nešto promijeniti. Najvažnije od svega je ipak osvijestiti da se ništa ne događa preko noći, pa je tako potrebno i određeno vrijeme držati se dobrih prehrambenih navika kako biste vidjeli promjene i vratilo tijelo u zdravo stanje.

Stručnjaci se također slažu u tome da određene navike mogu ubrzati sagorijevanje masti pomoću dvije stvari – smanjenjem kalorija koje konzumirate i podizanjem metabolizma. U nastavku donosimo par prehrambenih navika koji će ubrzati sagorijevanje masti i usporiti starenje, prema pisanju portala eatthis.com.

Jedite zeleno lisnato povrće

Studija objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics sugerira da je konzumacija tamno obojenog povrća, poput zelenog lisnatog povrća povezana sa smanjenjem visceralne abdominalne masnoće, kao i masnoće u jetri. Ovom vrstom povrća u sebe unosite superhranu jer ona ima jako malo kalorija, a puno hranjivih tvari poput vitamina C, kalcija, magnazija, vitamina K. Također, ova hrana je neprijatelj za sagorijevanje visceralne masti zato redovito konzumirajte špinat, kelj, raštiku i rikulu.

Konzumirajte zeleni čaj

Iako mnogi čajevi sadrže kofein, zeleni čaj jedan je od rijetkih koji u velikoj dozi sadrži katehin koji pomaže u sagorijevanju kalorija čak i dok mirujete, kako je istaknula nutricionistkinja Lauren Manaker. Istraživanje u časopisu Journal of Nutrition pokazalo je da su pretile odrasle osobe koje su pile napitak s kofeinom koji je sadržavao katehine zelenog čaja sagorjele više abdominalnog sala tijekom vježbanja nego pretile odrasle osobe koje su pile placebo koji je sadržavao kofein, ali bez ekstrakta zelenog čaja.

Čaša vode prije obroka

Ne moramo ponavljati jer svi znate koliko je voda važna i ključna za normalno funkcioniranje tijela i organa. Navika koja će potaknuti sagorijevanje masnoća je i da prije svakog obroka popijete čašu vode. Ona će napuniti vaš želudac te pomoći zatomiti glad, ali bez kalorija. Upravo i stručnjaci ističu da se ponekad žeđ može javiti kao glad – pa puno puta mnogi misle da su gladni, a zapravo su žedni.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism istraživači su otkrili da 60 minuta nakon što su sudionici – muškarci i žene popili oko dvije šalice vode povećali su potrošnju energije za 30 %.

Smanjite konzumaciju mesa

Ne morate postati vegan da biste to ostvarili, ali svakako pokušajte što više konzumirati povrće, a što manje meso jer je to izvrsna navika za zdravlje i mršavljenje. Fokusirajte se što više na pripremu namirnica biljnog podrijetla. Upravo je i studija Sveučilišta u Kopenhagenu pokazala da biljni proteini još više utažuju glad od mesa i daju ljudima osjećaj sitosti. Štoviše, istraživači su također otkrili da su sudionici koji su jeli visokoproteinski vegetarijanski obrok unijeli 12 posto manje kalorija u svom sljedećem obroku u usporedbi s onima koji su jeli meso.

Pročitajte: Povremeni post: Sve što trebate znati o ovoj metodi prehrane

Foto: Daniel de la Hoz iStock/Getty Images Plus via Getty Images