Nova studija pokazala kakav utjecaj ima crveno meso na okoliš

Riba, sir i meso – pogotovo crveno meso – imaju velik utjecaj na okoliš

by | 9 kolovoza, 2022
obrok meso povrće

Znanstvenici su analizirali oko 57 000 proizvoda koji se prodaju u supermarketima u Velikoj Britaniji i Irskoj, u velikoj studiji koju je objavio znanstveni časopis PNAS.

Istraživači, koji se nadaju da bi njihova studija mogla omogućiti potrošačima održiviju kupnju bez žrtvovanja zdravlja, također su usporedili rezultate s nutritivnim svojstvima te hrane. Riba, sir i meso – pogotovo crveno meso – imaju velik utjecaj na okoliš. “Zamjena mesa, mliječnih proizvoda i jaja alternativama na biljnoj bazi mogla bi imati velike koristi po okoliš i zdravlje”, navodi se u studiji.

Ali mogu pomoći i “manji” prijelazi. Primjerice, lazanje od junetine, s visokim utjecajem na okoliš, mogu se zamijeniti lazanjama od svinjetine, piletine ili vegetarijanskom varijantom.

Mnoge studije pokazale su već prije da se crveno meso, iako izvor nekih esencijalnih nutrijenata, može povezati i s nekim bolestima, primjerice srca i krvožilnog sustava i rakom debelog crijeva. Znanstvenici su otkrili da su koncentrati sokova, gazirana pića i drugi voćni sokovi među proizvodima koji najmanje utječu na okoliš – jer se uglavnom sastoje od vode – ali njihova je nutritivna kvaliteta slaba.

Pročitajte: Ukusno burger “meso” možete napraviti i od batata. Evo kako

Preporuka: jesti voće i povrće

Kruh, ali i određene žitarice i pripremljena jela ili slastice imaju relativno nizak ili srednji utjecaj na okoliš.

Istraživači vjeruju da općenito, što je hrana održivija, to je bolja s prehrambenoga gledišta. Studija potvrđuje ono što su druga prijašnja izvješća već ustanovila analizom pojedinačnih sastojaka, poput voća ili crvenog mesa, kako prenosi n1.info.com.

Novost u najnovijem izvješću je što se analiza odnosi na proizvode sastavljene od više sastojaka, poput umaka, gotovih jela i slično. Ta je zadaća bila komplicirana zbog činjenice da se količina svakog sastojka smatra poslovnom tajnom pa se ne otkrivaju stvarni detalji: samo oko tri posto od više od 57 000 proizvoda prodanih u osam trgovina hranom imalo je potpuno naveden sastav.

Znanstvenici su stoga razvili algoritam temeljen na nekolicini poznatih informacija za procjenu proizvoda koje su istraživali – u Velikoj Britaniji i Irskoj sastojci su posebno navedeni prema korištenoj količini. Za procjenu utjecaja na okoliš uzeta su u obzir četiri čimbenika: emisije stakleničkih plinova, korištenje ograničenih vodnih resursa, korištenje zemljišta i eutrofikacija, odnosno obogaćivanje vodenih putova mineralima i hranjivim tvarima, uglavnom iz gnojiva.

Pročitajte: Crveno meso povezano je sa zdravstvenim problemima. Evo kako ga manje jesti

Foto: Dreamer Company iStock/Getty Images Plus via Getty Images