
Ova poznata dijeta smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena, pokazalo je istraživanje
Mediteranski način prehrane mogao bi smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena za 24 posto, pokazalo je novo istraživanje. Studija je kombinir...
Dan planeta Zemlje odličan je podsjetnik koje su namirnice dobre kada je u pitanju očuvanje okoliša
Svakodnevno donosimo bezbroj odluka kad je u pitanju hrana – od dostupnosti, okusa, pristupačnosti, cijene, zdravlja, noviteta. Tržite je veliko i stvarno nam pruža mnoštvo toga. A upravo povodom Dana planeta Zemlje važno je osvijestiti se što konzumiramo i kakav to utjecaj ima na naše zdravlje i na naš okoliš. Zdravlje pojedinca važan je preduvjet zdravlja cijelog društva, a to se postiže pravilnim konzumiranjem hrane i namirnica.
1. Alge – alga je biljka bogata hranjivim tvarima te sadrži esencijalne masne kiseline, bogata je vitaminom C i jodom, sjajan je antioksidans i puna je bjelančevina. Jelu daje posebnu notu, a posebice je zanimljiva jer sadrži sve minerale potrebne ljudskom organizmu. Uz to, alge ne zahtijevaju nikakvu uporabu pesticida ili gnojiva.
2. Mahunarke – grah, leća, grašak, slanutak – hrana bogata proteinskim sastojcima, odlična za probavu i metabolizam jer zadržava vodu, prikuplja toksine, sprječava zatvor i smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva. Mahunarke su ključna namirnica za naš okoliš jer privlače dušik iz zraka i tako vraćaju nutritivne tvari u zemlju i obogaćuju tlo. (Pročitajte: Vodič kroz održivu kupovinu iz vlastitog doma: Popis adresa za ekoshopping)
3. Lisnato povrće – kelj, špinat i rikula iznimno su bogati vitaminima A, C, E i K. Pomažu u zaštiti kostiju od osteoporoze te u prevenciji protiv upalnih bolesti i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Lisnato povrće smatra se jednom od najbolje ekološki prihvatljivih i održivih namirnica na svijetu – za proizvodnju velikih količina potrebni su minimalni resursi. A to je plus i za vas, i za okoliš.
4. Gljive – gljive će dati poseban okus svakom obroku te ga pritom obogatiti svojim proteinima i vlaknima. Dobar su izvor kalija, sadrže fosfor i željezo. Gljive za održavanje na životu koriste kisik iz zraka i troše gotovu hranu iz ostalih organizama. Upravo proizvodnja gljiva zahtjeva puno manje vode i energije od ostalih poljoprivrednih kultura.
5. Žitarice – nude brojne blagodati koje promiču zdravlje, poput prehrambenih vlakana, minerala, vitamina i antioksidansa. Čine osnovu piramide prehrane i zbog toga su izuzetno važne.
Foto: Unsplash/Chiara Conti