Vodič kroz održivu kupovinu iz vlastitog doma: Popis adresa za ekoshopping

by | 31 svibnja, 2020

Kad smo razmišljali koga pitati za savjet na temu održive ekološke online kupovine, odabir je odmah bio jasan – Anamariju Prgomet. Jedna od najaktivnijih članica hrvatskog Zero Waste pokreta te ujedno njegova osnivačica dala nam je savjete gdje da kupujemo ako želimo podržati pametnu, zdravu, ekološki prihvatljivu kupovinu, i to iz udobnosti vlastitog doma. Ovo su adrese koje trebate imati na umu.

Voće i povrće

“Mali plac” već godinama dosljedno opskrbljuje Zagrepčane zdravim, organskim i sezonskim namirnicama. Putem nove web-aplikacije moguća je online kupovina, a više potražite ovdje.

https://www.instagram.com/p/CAUoiGaJT1B/?utm_source=ig_embed

Kava

Cogito Coffee Roasters nudi odličnu prženu kavu u manjim pakiranjima, a ako je naručite nekoliko dana ranije, kavu možete dobiti u pakiranjima bez plastične ambalaže.

https://www.instagram.com/p/BtQCe5PHUuP/?utm_source=ig_embed

Sjeme

ZMAG-ova Društvena banka sjemena odličan je način da dođete do kvalitetnog sjemena i sami krenete u smjeru uzgoja. Glavne aktivnosti ovog ZMAG-ovog projekta usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte. Također, projekt veliku pažnju pridaje educiranju, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane. Nekoliko razina godišnje članarine omogućuju vam dobre pogodnosti za edukaciju i nabavu sjemena. Detalje proučite ovdje.

Darovi i oprema za život bez otpada

Domaća internetska trgovina bioroot.hr  ima široki spektar proizvoda za kućnu uporabu, a pronaći ćete i idealne poklone ako nekome želite pokloniti nešto lijepo, trajno s ekološkom vrijednošću. Iako nisu svi proizvodi plastic free, mnogi od njih jesu pazeći da ambalaža bude staklena, od papira ili od višekratne plastike. Također, proizvodi su maksimalno prirodni bez štetnih sastojaka.

Knjige

Planetopija, nakaldnička kuća i knjižara, mjesto gdje ćete pronaći kvalitetno štivo na temu osobnog razvoja i holističkog pristupa zdravlju, prehrani, duhovnosti, ekologiji. U ponudi imaju i ekoproizvode za svakodnevnu uporabu koji su reciklirani, 100 % prirodni, organski, solarni i fair trade od domaćih i stranih proizvođača. Tako ćete pronaći veganske svijeće čarobnih mirisa, solarne punjače, recikliranu papirntu galanteriju, torbe od celuloze, ekovrećice za kupovinu…

https://www.instagram.com/p/CAPiMl4JSlx/?utm_source=ig_embed

Obuća

Miret hrvatske ekološke tenisice svakako imajte na umu ako razmišljate o novoj obući za ljetnu sezonu. Podsjetite se na uspješnu poslovnu, i prije svega održivu ekološku, priču braće Boljar na ovom linku.

Ostatak savjeta možete pronaći na grazia.hr.

Foto: Unsplash