Pitali ste Ljiljanu: “U vezi sam s dečkom više od 15 godina, a mi i dalje ne živimo zajedno”

by | 1 veljače, 2022
zajednički život

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

U vezi sam s dečkom više od 15 godina, a mi i dalje ne živimo zajedno. Prije par godina počeli smo živjeti zajedno, i sve je bilo u redu dok se njegova majka nije razboljela. Pala je i slomila ruku i nogu, a kako živi sama, trebala joj je pomoć, pa se on vratio živjeti s njom. U tom trenutku mene nije pozvao da idem s njim, već sam ostala u tom našem stanu. Bilo mi je čudno da me ne zove, ali nisam puno razmišljala o tome jer znala sam da on i njegova mama imaju poseban odnos. Ostao je bez oca dosta rano i sin je jedinac, pa je oduvijek jako povezan s majkom. Mi nismo nikad razvile neki dobar, blizak odnos. On je otišao kod mame prije dvije godine, taman prije korone. Još uvijek živi s njom, a ja živim sama u tom stanu. Mama se oporavila, tj. noga i ruka su sada dobro, no kako je starija, njega je strah ostaviti je samu da joj se opet takvo nešto ne dogodi. On dođe na dan ili dva, i onda ode kod nje na dva dana, i tako iz tjedna u tjedan. Nikad nije pokrenuo pitanje da se i ja doselim kod njih u stan, nego samo ponavlja kako to neće ići tako još dugo. No ja to više ne mogu. Te dane kad je sa mnom u stanu provodi završavajući neke poslove. Udaljili smo se i postali smo kao neki stari prijatelji, a ja ne želim imati takav odnos. Što da radim? Suzy, 35

Draga Suzy, vi doista već dugo živite u odnosu kojim ste krajnje nezadovoljni. Pronašli ste sva moguća opravdanja i golemu količinu razumijevanja za partnera koji vam zauzvrat nije pružio ni osjećaj poštovanja ni zahvalnosti! Da biste sve lakše razumjeli, važno je znati da majčina ljubav nije uvijek bezuvjetna te da katkad, kao u slučaju vašeg partnera, uključuje veliku patnju i beskonačan broj uvjeta kada dijete odraste. Odnos djeteta i majke važan je za izgradnju identiteta djeteta i kao takav određuje način kako ono komunicira s drugim ljudima. Zato sjena manipulativne majke može imati ozbiljne posljedice na osjećaj samopouzdanja i sreće odraslog muškarca. U životu takvog muškarca postoji samo jedna kraljica, i to je njegova majka, te svaku odluku nužno provjerava u dogovoru s njom, a ne s vama kao partnericom. Često se to događa kod majki koje su samohrane ili njihov suprug nije dovoljno prisutan u odgoju djeteta. Dijete tako dobiva ulogu zaštitnika majke, pa kad i odraste, i dalje održava tu ulogu. Razumijevanje ne smije biti izgovor za ostajanje pod njezinom kontrolom. Moramo znati da majka nikad nije ta koja će odustati jer je ona izgradila takav obrazac ponašanja i ona to doživljava kao nešto sasvim prirodno. U najsretnijim okolnostima neki muškarci uspiju uz pomoć partnerice sagledati stvari iz druge perspektive te počinju donositi odluke koje nisu dirigirane emotivnim potrebama majke nego potrebom za vlastitim emotivni preživljavanjem. Ključ uspjeha je dakle tolerancija do neke mjere i preuzimanje aktivne uloge.

Svi mi imamo pravo voljeti nekoga, ali nemamo pravo zahtijevati od nekoga da voli nas.

Razmislite malo o sebi i svom osjećaju samopouzdanja u posljednje dvije godine te jeste li sve poduzeli da biste svome partneru jasno objasnili kako se osjećate i što želite. Usudite se izabrati život u kojem ćete se osjećati voljeno i uvažavano.

Pročitajte: “Kako povratiti volju za životom i pronaći svoju životnu svrhu?”

 

Foto: Pexels