Ovo je najjednostavnija metoda za topljenje masnoće u tijelu

by | 20 veljače, 2020

Hodanje ne zahtijeva puno napora. Svakodnevna šetnja donosi značajne rezultate u kompliciranom procesu gubitka suvišnih kilograma.

S obzirom na to da nam za hodanje nije potrebna posebna priprema ili oprema koja se koristi u nekim drugim oblicima rekreacije, riječ je o svima dostupnoj metodi gubitka kilograma i održavanja optimalne tjelesne težine.

Studija američkih znanstvenika otkrila je da program hodanja umjerenog intenziteta u trajanju od 12 tjedana smanjuje masnoće, obujam trbuha i povećava kondiciju kod debelih žena.

Hodanje čak pomaže u prevenciji teških bolesti. Stručnjaci tvrde da petominutne šetnje na svakih 30 minuta tijekom dana ubrzavaju metabolizam, snižavaju razinu šećera u krvi i smanjuju krvni tlak. Razina se kolesterola smanjuje, a pozitivni učinci hodanja prenose se i na mentalno zdravlje. Smanjuje rizik od depresije, osobito ako se šeta u društvu gdje vlada pozitivna atmosfera.

Naša su tijela stvorena da bismo hodali, ali možemo izvući puno više koristi od ove naizgled jednostavne fizičke aktivnosti. Tri stručnjaka objašnjavaju za Health kako hodanje može postati omiljeni vid rekreacije.

Trener poznatih David Kirsch

Svojevremeno je trenirao Jennifer Lopez i Kate Upton. Tvrdi da je šetnja savršen način za održavanje optimalne tjelesne težine čak i kod osoba koje nemaju problem s debljinom.

“S fiziološkog gledišta, hodanje poboljšava rad srca i sagorijeva kalorije. Odličan je način da uskladite vezu između uma i tijela, uspostavite kontrolu disanja i oslobodite se stresa”,  objašnjava Kirsch i dodaje da početnici mogu krenuti s 10.000 koraka dnevno.

“To je unaprijed postavljeni cilj u prvim fazama treniranja. Održava optimalnu težinu i čuva zdravlje srca. Kada savladate početni izazov, podignite broj koraka na opseg od 15.000 do 25.000. Kada 10.000 koraka postanu minimum, pokušajte otežati zadatak tako što ćete koračati po brdovitom terenu ili nositi utege oko zglobova nogu i ruku. Uključite i pojedine vježbe tijekom stanki, kao što su čučnjevi ili sklekovi. To će vam pomoći da ojačate muskulaturu i izdržljivost. Hodanje je savršeni uvod za bilo koji drugi vid vježbanja”, objašnjava Kirsch.

Nutricionistkinja Amy Rothberg

Dr. Rothberg kaže da je šetnja savršen način za održavanje idealne tjelesne težine. Nije komplicirana fizička aktivnost, ali aktivira veći broj mišića.

“Da bi rezultati postali vidljivi, savjetujem klijentima da hodaju najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu. Ne morate koračati svih 30 minuta odjednom. Najbolje je rasporediti šetnje na tri sesije po 10 minuta. Vjerojatno će intenzitet i brzina biti veći ako hodate u kraćim intervalima. Ubrzani korak pozitivno djeluje na kondiciju. Čak i šetnje slabijeg intenziteta pomažu u borbi protiv masnih naslaga. Također, hodanje utječe na povećanje samopouzdanja tijekom sumornih dana. Kada steknete ovu korisnu naviku, dobit ćete motivaciju da budete uspješni i na ostalim područjima vašeg života”, objašnjava Rothberg.

Trener trčanja Jeff Galloway

Osmislio je metodu “trči-hodaj-trči” koja pomaže sportašima zadržati zavidnu razinu kondicije. Dodavanje intervala trčanja tijekom šetnje uništava kalorije i povećava razinu hormona koji smanjuju apetit. Osim toga, hodanje kao uvod koji prethodi trčanju, napravit će da tijelo bude spremno za napor i smanjiti rizik od mogućih ozljeda.

“Da biste između šetnji ubacili brže dionice, pokušajte tijekom prvih deset minuta hoda ubaciti 5 do 10 sekundi džogiranja na svaku minutu. Postepeno produžavajte sesiju sve dok ne postignete cilj od 30 minuta kretanja s kombinacijom trčanja i hodanja. Ako se osjećate dobro, pokušajte produžiti intervale trčanja sve dok ne dođete na razinu od 30 sekundi hodanja i 60 sekundi trčanja. Ovakav će vas trening nakon nekog vremena pripremiti za utrku od 5000 metara. Ako jednog dana poželite istrčati polumaraton, povećavajte intervale tijekom kojih trčite i smanjujte razdoblje hodanja”, objašnjava Galloway.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR