
Jeste li znali da je ispuštanje vjetrova u šetnji zapravo jako zdravo?
Ispuštanje vjetrova u šetnji, vjerovali ili ne, ima potpuno neočekivane zdravstvene prednosti. O ovome je na TikToku govorila autorica Mairlyn Smit...
Kako kofein može umanjiti učinkovitost vitamina i minerala koje svakodnevno uzimamo?
Ubrzan tempo života, stres i neredovita prehrana često nas natjeraju na to da posegnemo za dodacima prehrani kako bismo svome tijelu dali potrebnu podršku. Bilo da ih biramo iz zdravstvenih razloga ili u svrhu postizanja određenih fitness ciljeva, suplementi su danas postali gotovo neizostavan dio rutine. No, iako znamo da je važno odabrati kvalitetne proizvode koji se dobro apsorbiraju, često zaboravljamo na još jedan važan čimbenik, a to su način i vrijeme uzimanja. Naime, određena hrana i pića mogu umanjiti učinkovitost suplemenata, a među njima se ističe kava. Budući da je mnogima nezamjenjiv dio jutarnje rutine, važno je znati kako uskladiti unos kofeina s dodacima prehrani kako bi se iskoristile sve njihove prednosti.
Željezo je jedan od najčešćih deficitarnih mikronutrijenata u svijetu bez obzira na prehrambene navike. Osim vegana i vegetarijanaca, povećane potrebe za željezom imaju i žene s obilnim menstruacijama, trudnice, dojilje te sportašice, osobito adolescentice. Budući da je ovaj mineral ključan za stvaranje hemoglobina, prijenos kisika, proizvodnju energije i zdrav neurološki razvoj, njegov manjak može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući umor, blijedu kožu i oslabljenu koncentraciju.
Dodaci željeza najčešće se uzimaju natašte, ujutro, barem pola sata prije doručka – i svakako prije prve kave. Razlog je jednostavan: tanini iz kave vežu se za željezo, osobito ono nehemsko biljnog podrijetla, i time smanjuju njegovu apsorpciju. Dodate li u kavu mlijeko, situacija postaje još nepovoljnija. Kalcij iz mlijeka “natječe” se sa željezom za iste transportne putove u crijevima pa tako dodatno otežava njegov ulazak u krvotok. Zamislite to kao ukrcaj automobila na trajekt; ako prvo dođu automobili (nutrijenti) koji predstavljaju kalcij, za željezo više nema mjesta. Zato, ako dobro podnosite željezo na prazan želudac, uzmite ga odmah po buđenju, a s doručkom i kavom pričekajte barem sat do dva.
Vitamin D sve više dolazi u fokus zbog čestih laboratorijski utvrđenih deficita, osobito tijekom jeseni i zime kad sunce, naš glavni izvor, nije dovoljno snažno. Hrana ga sadrži u malim količinama pa je suplementacija često nužna. Vitamin D topiv je u mastima pa se preporučuje uzimati ga uz obrok koji sadrži masnoće, najbolje ujutro ili prijepodne. No, ako pijete tri ili više šalica kave dnevno, vrijedi znati da veće količine kofeina mogu smanjiti osjetljivost receptora na vitamin D, posebno onih u koštanim stanicama koje izgrađuju naš kostur. Drugim riječima, iako unosite vitamin D, tijelo ga možda neće moći učinkovito iskoristiti. Ako ne možete izbjeći jutarnju kavu, razmaknite je od suplementacije barem sat vremena. Alternativno, vitamin D možete uzeti navečer, ali samo ako ne primjećujete da vam remeti san.
Za razliku od vitamina D, vitamini B-kompleksa i vitamin C topivi su u vodi, što znači da se njihov višak ne pohranjuje već se izlučuje urinom. Budući da kava ima diuretski učinak, može potaknuti brže izlučivanje tih vitamina prije nego što ih tijelo stigne iskoristiti. Vitamin C ključan je za imunitet, sintezu kolagena, bolju apsorpciju željeza i zdrav izgled kože, dok su vitamini B-kompleksa neophodni za metabolizam energije i normalno funkcioniranje živčanog sustava. Pri svakodnevnoj konzumaciji kave moguć je čak i subklinički manjak određenih vitamina B-kompleksa, osobito vitamina B12 i folne kiseline. Slično vrijedi i za minerale poput magnezija i kalija, elektrolite koje dodatno gubimo znojenjem i tijekom tjelovježbe. Zato se preporučuje vodotopive vitamine i minerale uzimati ujutro, ali s razmakom u odnosu na kavu barem pola sata do sat vremena. Na taj način povećavate vjerojatnost da vaš organizam iskoristi ono što ste mu pružili.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.