OTKRIVAMO VAM ZAŠTO se bebama mijenja boja očiju

by | 11 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Mnoge beba nakon rođenja imaju plave ili sivkaste boje očiju, no s vremenom one promijene boju u zelenu ili smeđu. Znate li razlog zbog kojeg dolazi do te transformacije? Do promjene boje dolazi najranije oko šestog mjeseca, no događa se čak i da se boja promijeni i nekoliko puta do prvog rođendana.

Boja šarenice oka ovisi o količini melanina koji je prisutan u šarenici, kao i o genima koje je beba naslijedila, premda postoje i razni drugi faktori. Za pigmentaciju šarenice odgovorna su tri gena. Najčešće boje očiju su plava, smeđa i zelena, dok su rjeđe sive i tamnosmeđe boje očiju kod djeteta.

Melanin je odgovoran za boju očiju jer je to pigment koji proizvode stanice molanociti u koži, očima, kao i u kosi. Onda kada je količina melatonina mala, oči bebe bit će plave. Ako je melatonina malo više, boja očiju bit će zelena, smeđa ili siva, no ako beba ima puno melanina, oči će imati tamnosmeđu boju. Većina beba rađa se s plavim očima, one kasnije mogu postati tamnije, a to se događa u velikom broju slučajeva kasnije zbog toga što smeđi pigment vrlo često nije prisutan pri samom rođenju, no s vremenom se on stvara.

Najviše se promjena dogodi u razdoblju od šest do devet mjeseci nakon rođenja. Do te dobi, stvara se dovoljno pigmenta u šarenici oka, stoga je najvjerojatnije da će boja očiju koju dijete ima nakon devet mjeseci ostati takva i nakon toga.

Većina se beba rađa s plavim očima, a one kasnije mogu postati tamnije. Melanin je odgovoran za boju očiju jer je to pigment koji proizvode stanice molanociti u koži, očima, kao i u kosi. Onda kada je količina melatonina mala, oči bebe bit će plave. Ako je melatonina malo više, boja očiju bit će zelena, smeđa ili siva, no ako beba ima puno melanina, oči će imati tamnosmeđu boju.