

Pronalaženje zdravih opcija za doručak može biti ključno za održavanje energije i podršku ciljevima mršavljenja.
Niskokalorični doručak nudi ukusne i nutritivno bogate opcije koje mogu zadovoljiti vaše potrebe za hranom, a istovremeno vam pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine.
Naposljetku, istraživanja pokazuju da uključivanje doručka u redovitu rutinu može spriječiti da postanete pretili.
Osim toga, doručak koji je bogat vlaknima i proteinima može vas zasititi, pomažući vam da izbjegnete nezdrave grickalice tijekom dana ili prejedanje tijekom sljedećeg obroka.
Pročitajte: Osam načina za kuhanje zdravijih obroka ove jeseni
Niskokalorični recepti za doručak
Zobena kaša s voćem
Skuhajte zobene pahuljice u vodi ili nemasnom mlijeku i dodajte nasjeckano voće poput jagoda, malina ili banana. Ovo je bogat izvor vlakana i hranjivih tvari s relativno malo kalorija.
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 šalice vode ili nemasnog mlijeka
- prstohvat soli
- voće po izboru (primjerice, jagode, maline, banane, narezane kriške jabuke)
- med ili javorov sirup za sladak okus (opcionalno)
- nasjeckani orašasti plodovi (poput badema, oraha ili lješnjaka) za posipanje (opcionalno)
Upute:
Stavite vodu ili nemasno mlijeko u lonac i pričekajte da proključa. Dodajte prstohvat soli. U proključalu tekućinu dodajte zobene pahuljice. Smanjite temperaturu na srednje nisku i kuhajte zobene pahuljice, povremeno miješajući, dok ne postanu mekane i guste. Ovo obično traje oko 5-7 minuta.
U međuvremenu, pripremite voće po želji. Operite i narežite ga na komade. Kad su zobene pahuljice kuhane, maknite lonac sa štednjaka. Dodajte narezano voće u zobene pahuljice i nježno promiješajte.
Prebacite zobenu kašu s voćem u zdjelu. Po želji dodajte med ili javorov sirup za dodatni slatkasti okus. Posipajte nasjeckane orašaste plodove po vrhu za dodatnu teksturu i okus.

Grčki jogurt s bobicama
Grčki jogurt je bogat proteinima, a bobice poput borovnica, malina ili kupina dodaju slatkastu notu bez dodatnih kalorija. Možete dodati i malo meda za dodatni okus.
Sastojci:
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1/2 šalice svježih bobica (primjerice, borovnice, maline, jagode)
- 1 žlica meda (opcionalno)
- nasjeckani orašasti plodovi (poput badema, oraha ili lješnjaka) za posipanje (opcionalno)
- svježa metvica za dekoraciju (opcionalno)
Upute:
U zdjelu stavite grčki jogurt. Operite i pripremite svježe bobice po izboru. Dodajte bobice u grčki jogurt. Po želji dodajte žlicu meda u jogurt za dodatni slatkasti okus.
Nježno promiješajte jogurt i bobice kako biste ravnomjerno rasporedili voće. Prebacite grčki jogurt s bobicama u čašu ili zdjelu. Po želji, posipajte nasjeckane orašaste plodove na vrh za dodatnu teksturu.
Avokado tost
Raženi kruh tostirajte i premažite tankim slojem avokada. Posolite i dodajte malo crnog papra. Avokado je bogat zdravim masnoćama koje mogu pomoći u osjećaju sitosti.
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- 2 kriške integralnog kruha (možete koristiti i raženi ili neki drugi zdraviji izbor)
- sol i papar po ukusu
- sok od limuna (po želji, za dodatni okus)
- nasjeckani peršin ili korijandar (za dekoraciju, opcionalno)
Upute:
Otvorite avokado, uklonite košticu i žlicom izvadite meso avokada u zdjelu. Dodajte sol, papar i po želji malo limunovog soka (za svježinu i da avokado ne potamni brzo). Vilicom zgnječite avokado dok ne postignete željenu konzistenciju.
Ispecite kriške integralnog kruha u tosteru i raširite pripremljeni avokado na tostirane kriške kruha. Ukrasite tost nasjeckanim peršinom ili korijandrom za dodatnu svježinu.

Smoothie sa zelenim povrćem
Napravite smoothie od špinata, kelja, krastavca i malo voća poput zelene jabuke ili ananasa. Dodajte vodu ili nemasno mlijeko. Ovo je niskokaloričan način za unos vitamina i minerala.
Sastojci:
- 1 šaka svježeg špinata ili kelja
- 1/2 krastavca (oguljenog)
- 1 zelena jabuka (narezana na komade, bez koštica)
- 1/2 banane
- sok od 1 limuna
- 1/2 šalice vode ili nemasnog mlijeka (po potrebi)
- led (opcionalno)
Upute:
Operite špinat ili kelj. Ogulite i narežite krastavac. Izrežite zelenu jabuku na komade, uklonite koštice. Ogulite bananu. Stavite špinat ili kelj, krastavac, zelenu jabuku, bananu u blender.
Dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna. Zatim dolijte vodu ili nemasno mlijeko kako biste postigli željenu konzistenciju. Ako želite hladan smoothie, dodajte nekoliko kockica leda.
Pokrijte blender i miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte smoothie u čašu i poslužite.
Pročitajte: Ove brzo probavljive ugljikohidrate možete jesti prije treninga
Foto: Pexels



