Ove brzo probavljive ugljikohidrate možete jesti prije treninga

by | 8 studenoga, 2023
brzo probavljivi ugljikohidrati prije vježbanja

Ako ste se tijekom treninga ikad osjećali tromo, umorno ili bez energije, problem bi mogao biti u tome što jedete prije vježbanja.

Ugljikohidrati, krovni pojam koji uključuje šećer, voće, povrće, vlakna i mahunarke, glavni su izvor brze energije za vaše tijelo, a odabir pravih može učiniti veliku razliku u vašim treninzima.

Ali s obiljem proturječnih savjeta o prehrani na internetu, kako znati koje je brzo probavljive ugljikohidrate najbolje jesti prije treninga?

Brzi probavljivi ugljikohidrati igraju ključnu ulogu u osiguravanju energije tijekom treninga. Oni su esencijalni dio prehrane sportaša i pojedinaca koji se bave fizičkim aktivnostima jer brzo osiguravaju potrebno gorivo za intenzivne vježbe.

Ovi ugljikohidrati brzo se razgrađuju u organizmu i pružaju brzu i lako dostupnu energiju koja je od vitalne važnosti za izdržljivost i performanse tijekom treninga.

Kad se konzumiraju prije ili tijekom treninga, ovi ugljikohidrati pomažu osigurati potrebnu energiju za mišićni rad. Brza probava i apsorpcija ovih ugljikohidrata znače da tijelo brzo može iskoristiti tu energiju, pružajući izdržljivost i podršku za fizičke napore.

Međutim, važno je imati na umu da prehrana treba biti uravnotežena, ne samo s brzim, već i sa sporije probavljivim ugljikohidratima, proteinima, zdravim mastima te ostalim hranjivim tvarima kako bi se osigurao potpun i optimalan prehrambeni unos.

Bez obzira na razinu vaše kondicije, istraživanja pokazuju da hrana koju konzumirate prije vježbanja ima ključnu ulogu u vašoj izdržljivosti i rezultatima.

Brzo probavljivi ugljikohidrati za bolji trening

Banane

Sadrže prirodni šećer (fruktozu) i brzo se apsorbiraju u tijelu, pružajući energiju tijekom treninga. Banane su prirodne energetske pločice, bogate brzo probavljivim ugljikohidratima, posebno prirodnim šećerima poput fruktoze i glukoze. Također su odličan izvor kalija, koji pomaže u sprječavanju grčeva tijekom vježbanja.

Bijela riža

Brzo se probavlja i može pružiti brzu energiju zbog visokoga glikemijskog indeksa.

Energetske pločice

Potražite pločice s jednostavnim sastojcima i minimalnim sadržajem vlakana, koje čine savršen međuobrok prije vježbanja u pokretu. Ipak, pazite na to da nema dodanih vlakana, orašastih plodova ili sjemenki jer mogu usporavaju probavu i ometaju vaš trening, kako smatraju stručnjaci.

brzo probavljivi ugljikohidrati prije vježbanja

Džem ili med

Ovi proizvodi sadrže visok udio jednostavnih šećera koji se brzo apsorbiraju i pružaju energiju.

Sportski napici

Formulirani su tako da sadrže brze ugljikohidrate koji se brzo apsorbiraju i mogu biti korisni tijekom intenzivnih treninga kako bi održali razinu energije. Sportski napici su gorivo za sportaše prije treninga jer su dizajnirani da nadoknade izgubljenu tekućinu i elektrolite tijekom vježbanja.

Studija iz 2018. pokazala je da brzo probavljivi šećeri u funkcionalnim sportskim napitcima mogu poboljšati sportsku izvedbu, hidraciju i oporavak.

Pročitajte: Stiže sezona prehlada: 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta 

Foto: Sergey Kirsanov iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels