Ako volite začinjenu hranu, pripazite na ove simptome

Postoje negativne strane začinjene hrane, tvrde stručnjaci

by | 1 travnja, 2022
Začinjena hrana

Iako malo chili papričice, tabasca ili papra neće škoditi, nije sve crno-bijelo. Osim okusa, smatra se da začinjena hrana može pomoći kod mršavljenja, bolesti srca, čak i depresije. Prema studiji objavljenoj u British Medical Journalu, osobe koje su jele začinjenu hranu šest do sedam dana u tjednu “pokazale su 14 % relativno smanjenje rizika u ukupnoj smrtnosti”.

Drugim riječima, dijeta s malo kapsaicina, kemikalije u paprici koja vam može priuštiti da vas prsti i jezik peku, može vam čak produžiti život.

Međutim, začinjena hrana nije za svakoga. A ako svoju hranu “zalijevate” s previše ljutog umaka – ili jedete potpuno previše obroka s ultra visokim udjelom začina – mogli biste oštetiti i svoje tijelo. Pročitajte više: Što znači postati “eativist” i zašto bi nam svima to trebao biti cilj?

Jednostavno je činjenica da je jedenje začinjene hrane jedan od najčešćih krivaca za želučane tegobe i proljev. Pročitajte više: Što uzrokuje krvavu stolicu? Evo mogućih razloga

Prema jednoj znanstvenoj studiji, kapsaicin koji se konzumira u izobilju može iritirati sluznicu želuca nakon što ga pojedete. Rezultirajući simptomi prevelike količine kapsaicina, prema riječima ljudi u Healthlineu, uključuju “mučninu”, “povraćanje”, “bol u trbuhu” i “proljev koji vas žari”. Uz to, može uzrokovati akne i ekceme, nesanicu, mogu utjecati na vaš glas, dovesti do osipa i mjehurića.

Ako doživite bilo koje od ovih stanja nakon što ste jeli začinjenu hranu, dodajte obavezno vrhnje ili jogurt u jelo. To može pomoći u zaštiti probavnog sustava neutralizirajući potencijal pečenja i ublažiti nadražujuća svojstva koja mogu uzrokovati štetu. Pročitajte više: Što znači biti “eativist”?

Stoga, ako otkrijete da ste pretjerano osjetljivi na začinjenu hranu, bilo bi dobro da je isključite! Čak i ako nemate neke tegobe, možda biste trebali razmisliti o pauzi od ljute hrane, ako ste počeli primjećivati da u sve dodajete malo ljutine. Naime, začinjena hrana također može oštetiti okusne pupoljke ometajući vaš osjet okusa. To bi mogao biti razlog zašto se s vremenom osjećate kao da vam je vaše omiljeno jelo bezokusno.

 

 

Foto: Emy/Unsplash