Što uzrokuje krvavu stolicu? Evo mogućih razloga

by | 29 prosinca, 2021
krvava stolica, krv u stolici razlozi

Osim ako niste jeli ciklu ranije tijekom dana, vidjeti crvenu boju u WC školjci može biti alarmantno. Krvava stolica, poznata još kao rektalno krvarenje, može biti simptom mnogih zdravstvenih stanja, od kojih su neka benigna, a neka vrlo štetna. Kako piše Health.com, krv možete vidjeti u WC školjci ili samo na toaletnom papiru nakon što se obrišete, a može biti svijetlocrvena ili tamnocrvena. Što duže krv stoji u vašem probavnom traktu, to će biti tamnija jer provodi duže vrijeme u interakciji s probavnim kemikalijama. To znači da svijetlocrvena krv rijetko kad može ukazivati na nešto ozbiljno jer počinje nisko u debelom crijevu ili rektumu, ali, kad je u pitanju tamnocrvena krv u stolici, vjerojatno je da krvarite u probavnom traktu i da trebate pregled.

Rabia De Latour, gastroenterologinja, ipak poziva da svatko tko vidi krv u stolici svakako otiđe liječniku, pogotovo ako se istovremeno radi o bolnom pražnjenju crijeva jer tada je potrebno napraviti kolonoskopiju.

Pročitajte: Muči vas neredovita stolica? Ovih 5 trikova pomoći će vam izboriti se s tim problemom

Ovo su mogući razlozi krvave stolice:

Hemoroidi

Hemoroidi su jedan od najčešćih razloga zbog kojih ćete vidjeti krv u stolici – to je nakupina krvnih žila na dnu vašeg rektuma, a Lisa Ganjhu, gastroenterologinja, za Health.com navodi da ih svatko ima. Ono što smatramo hemoroidima su zapravo upaljeni hemoroidi, ali krvne žile su uvijek tu, bile upaljene ili ne. Zato ponekad, kad se jako naprežete prilikom stolice ili imate proljev, hemoroidi mogu puknuti i uzrokovati krvarenje. Obično je krv koju vidite iz hemoroida svijetlocrvena, a često krvarenje prestane samo od sebe. Ipak, moguće je i da se radi o analnoj fisuri – puknuću sluznice debelog crijeva, a obično se vidi nakon kronične konstipacije ili naprezanja. U ovom slučaju najbolje je otići svome liječniku.

Upala

Krvava stolica može biti simptom upalne bolesti crijeva (IBD), a to su poremećaji koji uzrokuju kroničnu upalu u vašem probavnom traktu. Zbog čireva bi moglo doći do krvave stolice, a upalno crijevo može uzrokovati krv u vašoj stolici jer oslobađate upalno tkivo.

Infekcija

Neke infekcije mogu dovesti do krvave stolice. Dr. Ganjhu ističe da E. coli i druge bakterije uzrokuju invanzivnu infekciju pa dolazi do upale i ljuštenja tkiva. Jedna takva infekcija zove se divertikulitis – infekcija i upala divertikula. Obično ne uzrokuju probleme, ali ako jedna od tih izbočina pukne, to može uzrokovati prilično kronično krvarenje. Ako se takva krvarenja ponavljanju, potrebne su i operacije kako se ne bi ponavljalo.

Rak debelog crijeva

Dr. De Latour ističe da je najstrašniji uzrok krvave stolice rak. Iako se nekoć smatralo da se rak debelog crijeva javlja tek u srednjim godinama, liječnici ga sada dijagnosticiraju i mlađim osobama. Porast raka debelog crijeva glavni je razlog zašto mnogi odmah odlaze liječniku kada vide krv u stolici – najbolje je odmah isključiti rak, a ne čekati hoće li se krvarenje pogoršati. Osobe koje imaju neobjašnjivo rektalno krvarenje, posebice ako je povezano s gubitkom težine ili postoji obiteljska povijest raka debelog crijeva ili bilo koji drugi simptomi, svakako bi morale otići na gastroenterološki pregled. Ako primijetite tamnosmeđu ili crnu stolicu i/ili svijetlocrvenu krv na WC papiru, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Pročitajte: Zatvor stolice nije normalan – no kad je stvarno vrijeme da otiđete liječniku?

Foto: patchanan promunat iStock/Getty Images Plus via Getty Images