Patite od urinarnih infekcija? Evo što možete (i morate) sami napraviti kako biste si pomogli

by | 5 kolovoza, 2021
Urinarne infekcije

Svaka treća žena suoči se s istim, neugodnim problemom. Urinarne infekcije su ponavljajuće infekcije, što znači da se javljaju dva i više puta u šest mjeseci, ili tri i više puta u godinu dana! Ponavljajuće infekcije najčešće se javljaju kod zdravih i mladih žena koje nemaju funkcionalnih smetnji urinarnog trakta.

Žene su podložnije razvoju ovih infekcija zbog svoje anatomije, tj. prirodno kraća mokraćna cijev te blizina vanjskog otvora mokraćne cijevi i otvora debelog crijeva omogućavaju bakterijama iz debelog crijeva da lako dođu do mokraćnog mjehura. Menopauza također pogoduje nastanku urinarnih infekcija tako što hormoni uzrokuju promjene na sluznici rodnice odnosno promjeni vaginalne bakterijske flore koja postaje idealan medij za kolonizaciju bakterija.

Učestalost reinfekcije ukazuje na to koliko je teško riješiti se uzročnika, a najčešći uzročnik je dosadna i uporna bakterija Escherichia coli, koja je odgovorna za više od 60 posto urinarnih infekcija.

Što možemo i moramo sami napraviti u slučaju urinarnih infekcija?

Ako osjetite neki od najčešćih simptoma, a to su: učestalo mokrenje, tamniji urin, pečenje pri mokrenju, bol u leđima ili u donjem dijelu trbuha obratite se svome liječniku ili ljekarniku koji će vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

U slučaju jačih simptoma, kao što su mučnina i povraćanja, zimica, povišena tjelesna temperatura (viša od 38 °C), hitno potražite savjet liječnika.

Nemojte ignorirati moguće smetnje i simptome urinarnog trakta jer je njihovo liječenje dugotrajno i iscrpljujuće te bitno utječe na kvalitetu života. Svojim ponašanjem možemo značajno utjecati na nastanak i razvoj infekcije, zapamtite kako je važno: ne trpiti i odgađati nagon za mokrenjem, mokriti nakon spolnog odnosa, brisati se od naprijed prema natrag nakon mokrenja. Uzimajte dovoljno tekućine, presvlačite vlažno rublje i vlažne kupaće kostime, izbjegavate javne kupke i održavajte svakodnevnu higijenu spolovila. Prednost dajte pamučnom donjem rublju.

Vitalia-D-manoza

Važno je djelovati na vrijeme i kod prvih simptoma zaustaviti moguće razvijanje urinarne infekcije korištenjem dokazanih dodatka prehrani poput Vitalia D-manoze. Manoza je jednostavna molekula šećera ili monosaharid koji se prirodno nalazi voću poput jabuka, naranči, borovnica… Manoza se posebnim postupkom izdvaja iz voća te se pretvara u dodatak prehrani koji nazivamo D-manoza.

Kad bakterija E. coli dospije u mokraćne kanale, zalijepi se za stijenke mjehura i tu se brzo širi i razmnožava stvarajući pritom probleme. Vitalia D-manoza ne uništava te bakterije, nego samo sprječava da se one zalijepe za stijenke mokraćnih kanala, veže na sebe štetne bakterije nakon čega se one mokrenjem eliminiraju iz mokraćnog sustava. Vitalia D-manoza sadrži i niacin koji doprinosi normalnom funkcioniranju sluznica te se lako primjenjuje zbog gotovog dozirnog oblika i osvježavajućeg okusa limete. Studije su pokazale da 2 grama D-manoze na dan ima bolje preventivno djelovanje od antibiotika kod ponavljajućih infekcija urinarnog trakta.

Vitalia D-manozu možete nabaviti u ljekarnama i biljnim ljekarnama.

Foto: sopradit/iStock via Getty Images Plus, PR