Mogući razlozi krvarenja nakon seksualnog odnosa

Više je razloga zašto dolazi do krvarenja nakon seksualnog odnosa, pročitajte koji su to

by | 11 lipnja, 2021
žena stres

Ono što uistinu nijedna žena ne želi vidjeti na plahtama kad je gola jest – krv. Krvarenje nakon seksualnog odnosa može biti iznimno zabrinjavajuće, ali ne mora biti razlog da se odmah izbezumite jer i za to postoje određeni razlozi.

Mala količina krvi je normalna i u redu je ako se dogodi jednom ili rijetko – ističe Nichole Mahnert, dr. med. Međutim, ako se to ponovi više puta, svakako se obratite svome liječniku ili ginekologu kako biste utvrdili što je točno problem.

Mogući razlozi krvarenja nakon seksa

Korištenje kontracepcije: bilo koja vrsta hormonske terapije može dovesti do pojave krvi nakon odnosa, pogotovo u početku korištenja kad je organizmu potrebno vrijeme za prilagodbu. Hormonske terapije mogu uzrokovati isušivanje rodnice, a rezultat toga je krvarenje.

Spolno prenosive infekcije: također razlog zbog kojeg može doći do krvarenja, pogotovo ako su infekcije česte. Većinom infekcije znaju biti i bez ikakvih simptoma pa je važno redovito kontrolirati stanje.

Suhoća rodnice: ako tijekom seksa niste dovoljni mokri, postoji šansa da dođe do krvarenja jer time izravno utječete na osjetljiva vaginalna tkiva. Razmislite o opcijama poput maziva i lubrikantima, dakako, sve u dogovoru sa svojim liječnikom koji će vas savjetovati na najbolji način. (Pročitajte: Suptilni znakovi koji ukazuju na vaginalnu dehidraciju)

Bakterijska infekcija: može rezultirati krvarenjem jer ona sama po sebi izaziva upalu i iritaciju. Osim krvarenja, infekcije karakterizira i promjena boje ili mirisa, iscjedak iz rodnice, kao i svrbež.

U svakom slučaju, nemojte se ustručavati tražiti pomoć i savjet liječnika kako biste na najbolji način liječili svoje ginekološke probleme, a od velike važnosti su i redoviti pregledi i kontrole.

FOTO: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images