Stvari koje bi mogle uzrokovati metalni okus u vašim ustima

by | 25 studenoga, 2021
metalni okus u ustima, okus krvi u ustima

Vjerojatno ste svi imali iskustvo okusa krvi u ustima, to jest bolje rečeno, metalni okus. Ponekad do ovog može doći zbog ugriza ili agresivnog čišćenja zuba koncem, a mnogi TikTok korisnici svjedoče i o okusu krvi u ustima nakon vježbanja, posebice nakon trčanja. Na TikTok videu tako se može vidjeti kako žena usporava trčanje i miče ustima kao da nešto želi okusiti te piše da osjeća okus krvi. Prema riječima Lise Lewis, dr. medicine, u ovom videu itekako ima istine te ona kaže kako je to povezano s razgradnjom crvenih krvnih stanica koje potom oslobađaju male količine željeza u plućima, govori za Health.com. Također, dodaje da je to često u područjima sa sušnijim i hladnijim vremenom. Preporuka je da se tada zaustavite kako biste se odmorili i provjerili ima li stvarno vidljive krvi u vašim ustima. Ako je tako, najbolje se posavjetovati sa svojim liječnikom.

COVID-19
Gubitak osjeta okusa bio je jedan od prvih simptoma virusa COVID-19 kad je pandemija počela. Međutim, osim toga, prijavljeno je da su neke osobe zaražene koronavirusom doživjele simptom metalnog okusa u ustima. Još uvijek nije potpuno razumljivo zbog čega se to događa, ali su dobre vijesti da ovo nije trajna pojava. Ista stvar može se dogoditi i za vrijeme bakterijskih infekcija koje isto mogu biti krivac za osjet okusa krvi u ustima, ali i to se može riješiti ako pravilno liječite infekciju.

Pročitajte: Jeste li primijetili ovaj problem nakon zaraze virusom COVID-19?

Lijekovi i suplementi
Postoji šansa da neki novi lijekovi budu odgovorni za “krvavi” okus na jeziku i usnama, a takvi lijekovi uključuju antibiotike, antidepresive i lijekove za krvni tlak i dijabetes. Također, multivitamini, osobito oni s teškim metalima ili željezom, mogu uzrokovati nuspojavu okusa krvi. Srećom, ako neugodan okus proizlazi iz lijekova to vjerojatno nije razlog za zabrinutost i nestati će s vremenom. Ako okus potraje, razlog bi mogao biti nešto drugo i tada je vrijeme za razgovor s liječnikom. Ujedno, ako ste alergičar to može biti razlog za česti metalni okus u ustima zbog lijekova i pojačanog izlučivanja u dišnim putevima.

Trudnoća
Trudnoća utječe na puno stvari – od apetita do osjetila, a isto može biti i jedan od uzroka metalnog okusa u ustima koji je vjerojatno posljedica hormonalnih fluktuacija koje nastaju tijekom tog razdoblja, međutim, i to se riješava samo od sebe s vremenom.

Loša higijena zuba
Američka stomatološka udruga preporučuje da ljudi peru zube dvije minute dva puta dnevno četkicom za zube s mekanim vlaknima. Održavanje dobre oralne higijene iznimno je važno, jer zanemarivanje može dovesti do posljedica poput lošeg zadaha, karijesa, pa čak i okusa krvi u ustima. Dr. Lewis za Health.com govori da ako osoba ne pere zube redovito do dovodi do upale ili skupljanja tkiva desni koji se naziva gingivitis ili paradontitis, a rezultat toga može biti metalni okus u ustima.

Neurološka stanja
Ponekad ova pojava može biti povezana sa stanjima poput demencije, ali u kombinaciji s određenim drugim neurološkim simptomima pa nije poželjno automatski pretpostaviti da imate neurološko stanje.

Trebate li liječniku ako osjetite krv u ustima?
Nemojte zanemarivati okus krvi u ustima, čak i ako mislite da temeljni uzrok nije ozbiljan, kako ističe dr. Lewis. Primjerice, ako osoba s dijabetesom primijeti ovaj simptom, trebala bi odmah provjeriti razinu glukoze u krvi i liječiti se prema preporuci liječnika. Najbolja opcija je razgovor s liječnikom.

Foto: Tharakorn iStock/Getty Images Plus via Getty Images