Može li COVID-19 izazvati dijabetes? Evo odgovora

by | 24 lipnja, 2021
dijabetes, covid-19, covid i dijabetes

Dijabetes ili šećerna bolest kronična je bolest u kojoj su povišene razine glukoze (šećera) u krvi. Gušterača proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. A glukoza u krvi glavni je izvor energije vašeg tijela i dolazi iz hrane koju konzumirate. Upravo taj hormon koji stvara gušterača omogućava da šećer uđe u stanice i pretvori se u energiju za tijelo, ali i u mišiće i jetru. Ako tog inzulina nema dovoljno ili ga uopće nema, šećer ostaje u krvi jer ne može ući u stanice te tako dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja ove bolesti. Kod dijabetesa, čovjekovo tijelo ne stvara inzulin ili ga ne koristi na način na koji bi ga trebalo. To dovodi do niza ozbiljnih problema poput bolesti srca, oštećenja živaca, problema s očima i bubrezima. Bolest nema lijeka, ali se njome može upravljati i držati je pod kontrolom.

COVID-19 je u proteklih godinu i pol pokazao liječnicima i stručnjacima da nije poput drugih virusa. Brojne su nuspojave koje donosi bolest COVID-19, poput ozbiljnih upala u tijelu, bolesti dišnog sustava, poremećaj rada srca, mozga, bubrega i drugih organa. A upravo sada se sve više govori i o utjecaju na bolest dijabetesa.

Dijabetes i COVID-19

O ovoj vezi piše i Diabetes, Obesity, Metabolism Journal of Pharmacology and Therapeutics, to jest pronađena je veza između infekcija COVID-19 i novih slučajeva dijabetesa. Studija je iz studenoga 2020. godine, kad je promatrano 3.711 bolesnika oboljelih od virusa COVID-19 i utvrđeno je da je kod 14,4 % (492 pacijenta) nedavno dijagnosticiran dijabetes. Ovo istraživanje je pokazalo samo povezanost infekcije i novih dijagnoza dijabetesa, a ne uzročnu vezu.

Nova otkrića objavljena su u članku, a vijest je došla do strane Nacionalnog zavoda za zdravstvo (NIH), a obje studije koje NIH podržava dostupne u časopisu Cell Metabolism potvrđuju sljedeće: “SARS-CoV-2 može oštetiti tjelesne stanice koje proizvode inzulin u tijelu”. A upravo to može dovesti do dijabetesa. Laboratorijske studije otkrile su da je virus SARS-CoV-2 sposoban napasti važne beta stanice organizma koje su, između ostalog, odgovorne i za lučenje inzulina. Također, otkriveno je da tkivo gušterače pokazuje smanjenu proizvodnju i oslobađanje inzulina nakon infekcije koronavirusom.

Važno je napomenuti da su dvije studije provedene obdukcijom na ljudima koji su umrli od zaraze koronavirusom kako bi se točno vidjelo koji utjecaj ona ima na stanice gušterače, posebno na one koje proizvode inzulin. Tako da se opet to razlikuje od načina na koji bolesti djeluje kada se stvarno dijagnosticira dijabetes. Potrebno je još puno istraživanja kako bi se utvrdila stvarna veza, a do tada je ovo važan podsjetnik da virus treba shvatiti ozbiljno.

Mnogi liječnici i stručnjaci složni su u tome koliko je COVID-19 opasan te kažu da bi ljudi morali više razmišljati o dugoročnim potencijalnim zdravstvenim posljedicama zaraze – jer ako obolite od dijabetesa, to je nešto što će vas pratiti do kraja vašeg života.

FOTO: Pavel Danilyuk/Pexels