Po ovim stvarima možete znati da vam oralna higijena nije na najvišoj razini

by | 2 siječnja, 2020

Perete li redovito zube? Koristite li zubni konac? Svi mi ponekad zaboravimo ili nismo raspoloženi za taj “posao” od nekoliko minuta, a najčešća isprika nam je da baš taj jedan put neće ništa promijeniti u općenitoj higijeni naših ustiju.

Prema jednom nedavnom istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, samo jedna od deset osoba ima “odličnu” oralnu higijenu, što znači da kod većine ostalih postoji prostor za popravak.

Postoji nekoliko stvari na koje dosta ljudi ne obraća pažnju pri svakodnevnom održavanju oralne higijene.

U slini ste uočili krv

Ovo nije toliko dramatično koliko zvuči. Ako vam se tijekom pranja zubiju u slini pojavi krv, to bi mogao biti rani znak problema s desnima, odnosno gingivitisa. Velik broj odraslih osoba ima problema s upalama zubnog mesa koje uzrokuju zubne naslage nakupljene tijekom vremena.

Na svu sreću, ovaj problem može se riješiti u jednom ili dva posjeta vašem zubaru. Naravno, bilo bi najbolje da ne dođete u situaciju u kojoj su ti posjeti potrebni pa se zato pridržavajte redovnog pranja zubiju, a tijekom pranja možete i masirati desni četkicom pod kutem od 45°. Samo si dajte vremena i budite detaljni.

Zadah ili pristojnije halitosis vrlo je čest kod odraslih osoba i ima mnogo razloga zbog kojih do njega dolazi. Najčešće mu uzrok mogu biti slatka hrana, pušenje te ispijanje slatkih ili alkoholnih pića. Budući da se hrana i pića konzumiraju u više navrata tijekom dana, mogu zapeti između zubiju ili ostati na jeziku ili negdje u zubima. Ne uklone li se ti ostatci dnevno iz ustiju, bakterije se razvijaju i uzrokuju zadah.

Uz očigledan savjet da malo smanjite slatkiše i cigarete, malo duža jutarnja rutina održavanja oralne higijene mogla bi vađ pomoći u rješavanju ovog problema. Uz četkanje zubiju i zubni konac, probajte koristiti i strugač za jezik te antibakterijsku vodicu za ispiranje ustiju.

Rijetko mijenjate četkicu za zube

Ako češće mijenjate posao nego četkicu za zube, vrijeme je da se zabrinete. Preporuka svjetskih zdravstvenih organizacija je da biste četkicu za zube trebali mijenjati barem jednom u dva mjeseca. Razlog tome je taj što četkica, jednom kad se potroši, više ne čisti dovoljno dobro, a može vam i oštetiti desni. Razmislite o tome pri kupnji i uvijek pazite da odmah nabavite i zamjensku.

IZVOR: INDEX.HR