COVID-19 ili sezonska alergija? Prepoznajte po ovim simptomima

by | 2 rujna, 2021
COVID-19, sezonska alergija

Vrijeme je sezonskih alergija, posebice na ambroziju koja je jedan od najjačih prirodnih alergena. Iako cvate početkom srpnja, sada je vrhunac koncentracije njezine peludi – od sredine kolovoza i tijekom rujna. Osim ambrozije, tu su i druge trave i korovi poput koprive i trputca koji rade probleme alergičarima. Međutim, kako prepoznati razliku između simptoma virusa COVID-19 i sezonskih alergija?

Ako vas u posljednje vrijeme često muči promuklo grlo te začepljen nos i sinusi, sigurno vam je palo na pamet radi li se možda o zarazi koronavirusom. Posebice zbog činjenice da sve više raste broj zaraženih osoba zbog visoko prenosive Delta varijante virusa. Iako postoje simptomi po kojima se COVID-19 i alergija mogu preklopiti, postoje i ključne razlike koje će vam pomoći da shvatite razliku.

COVID-19 i simptomi alergije

Prvo i najvažnije jest znati osnovne razlike između ove dvije stvari. Sezonske alergije vrhunac su simptoma uzrokovanih upalnih imunološkim odgovorom i događaju se kada vaše tijelo pretjerano reagira na tvari iz okoliša, poput peludi ili plijesni – prema Američkom koledžu za alergije, astmu i imunologiju. Obično se javljaju kada se biljke oprašuju – tijekom proljeća, ljeta i jeseni.

COVID-19 zarazna je bolest, virus koji može uzrokovati poteškoće s disanjem ili otežano disanje, kako ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dr. Kathleen Dass za Shape.com objašnjava kako je Delta varijanta virusa različita od ostalih sojeva po svojim simptomima koji uključuju grlobolju, curenje iz nosa, temperaturu i glavobolju. Prethodni sojevi također su imali ove simptome, ali uz mučninu, povraćanje, proljev, gubitak mirisa i kašalj, koji su sada puno rjeđi kod Delta soja.

Pročitajte: Poznati imunolog govori hoćemo li uskoro imati lijek u obliku tableta protiv virusa COVID-19

Upravo su simptomi sezonskih alergija slični ovima koje uzrokuje Delta soj, a mogu uključivati upalu grla, začepljen nos, curenje iz nosa, kihanje, svrbež očiju, grebanje grla. Također, ako se sinusi upale, može doći do glavobolje i gubitka mirisa. A zbog povišene razine peludi, alergičari bi itekako mogli osjetiti sve te simptome – ili barem neke od njih.

Dr. Dass ističe da je dolaskom hladnijih dana moguć povećan broj zaraženih osoba i gripom, posebice zbog toga što se sve više ljudi vraća osobnim aktivnostima, poput posla, škole ili putovanja za razliku od prošle godine kada još uvijek nije bilo cijepljenjih osobama i puno se više držala socijalna distanca.

Ključne razlike između simptoma virusa COVID 19 i sezonskih alergija

Jedna od ključnih razlika je povišena temperatura. Dakle, temperatura može biti povezana s upalom sinusa, ali neće biti prisutna kod alergija. To ćete posebice prepoznati ako već znate da se vaše sezonske alergije podudaraju s određenim godišnjim dobom. Očni simptomi – suzne oči, svrbež očiju – češći su znak alergija nego koronavirusa, i teško da će alergija dovesti do natečenih limfnih čvorova ili teških respiratornih problema.

U svakom slučaju ako imate bilo kakve nedoumice, obratite se svom liječniku ili se testirajte na COVID-19 kako bi potvrdili točnu dijagnozu.

Pročitajte: Neprestano kišete? Velika je vjerojatnost da patite od jesenskih alergija

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels