Neprestano kišete? Velika je vjerojatnost da patite od jesenskih alergija

by | 1 listopada, 2020

Iako su proljeće i ljeto godišnja doba koja najviše “smetaju” ljudima s alergijama, činjenica je da postoje i jesenske alergije kojih mnogi ljudi nisu svjesni.

Ako često kišete u pravilnim vremenskim intervalima, a da pritom ne osjetite malaksalost i bol u mišićima koja se javlja za gripe ili prehlade, velika je vjerojatnost da patite od jesenske alergije.

Što su uzroci jesenskih alergija?

Uzroka jesenskih alergija ima više. Prije svega, to je pelud ambrozije. Iako svi ovaj alergen povezuju s kasnim ljetom, morate biti svjesni činjenice da on može trajati za vrijeme rujna i listopada te da pelud putuje stotinama kilometara. Isto tako, kasne cvjetnice i korov, uključujući divlji pelin, kiseljak ili koprivu donose peludne groznice odnosno alergijski rinitis ujesen.

Plijesan i gljivice drugi su veliki uzročnici alergija, a oni se zadržavaju na opalom vlažnom lišću. Treća skupina uzročnika nalazi se u vašim domovima u obliku prašine i grinja. Hladniji su dani i svi se polako vraćamo debljim pokrivačima. Prije uporabe ih operite i to ako je moguće na 60 stupnjeva. Isto tako, pobrinite se za prašinu na radijatorima, u grijalicama, klimama i drugim grijaćim aparatima.

Kako ih prepoznati i što učiniti?

Alergije ćete najbolje prepoznati po kihanju koje se ponavlja nekoliko puta za redom u istim vremenskim razmacima te sluz iz nosa. Ako niste sigurni je li u pitanju alergija ili prehlada, prepoznat ćete to po sluzi koja je kod alergija prozirna, a kod prehlade žućkasto-zelena. Odnosno po tome što kod prehlade kihanje i kašljanje nije uzastopno. Isto tako, alergije će za posljedicu imati upaljene oči te svrab nosa i očiju. Ako primijetite navedene simptome, obratite se stručnoj osobi kako biste napravili alergotest.

Osim toga, ako osjetite da vam simptomi postaju gori kada ste vani u prirodi, izbjegavajte vlažna mjesta s puno opalog lišća. Pobrinite se da vaš organizam dobije potrebne nutrijente te konzumirajte sezonske namirnice. Izbjegavajte alergenu hranu poput mliječnih proizvoda te šećera. Ako ste alergični na ambroziju ili pelud nekih drugih trava i korova, izbjegavajte voće i povrće koje bi moglo potencirati i pogoršati alergijske simptome. Stručnjaci savjetuju da osobe alergične na ambroziju izbjegavaju krastavac, patlidžan, dinju, banane i sjemenke suncokreta.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels