Izbjegavajte za duži život: osam namirnica koje potiču starenje

by | 31 siječnja, 2024
namirnice koje potiču starenje

U današnjem svijetu, kad je zdravlje sve važnije, svjesnost o tome kako hrana koju jedemo utječe na tijelo i dugovječnost postaje sve jača.

Prehrambene navike imaju ključnu ulogu u našem općem zdravlju i dobrobiti, a postoje određene namirnice koje, kad se konzumiraju u velikim količinama, mogu poticati proces starenja.

“Uravnotežena prehrana bogata antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i vlaknima, uz smanjenje prerađene hrane, šećera, nezdravih masnoća i prekomjernih količina natrija i alkohola ključna je za podupiranje dugovječnosti usporavanjem procesa starenja i promicanjem općeg zdravlja“, kaže Marlyne Perez, stručnjakinja.

Nezdrava prehrana – ona kojoj nedostaju bitni hranjivi sastojci i antioksidansi, a bogata je prerađenom hranom, šećerima i nezdravim masnoćama može rezultirati kroničnom upalom, oksidativnim stresom, ugroženim zdravljem crijeva i metaboličkim problemima.

Pročitajte: Rižoto s porilukom: zdrav, ukusan i jeftin ručak gotov za 30 minuta 

Namirnice koje potiču starenje

Rafinirani šećer

Rafinirani šećer, prisutan u raznim slatkim poslasticama, gaziranim pićima i prerađenoj hrani, ima visok glikemijski indeks koji može uzrokovati nagle promjene razine glukoze u krvi i potaknuti upalne procese u tijelu, što dovodi do ubrzanog starenja.

Zasićene masnoće

Prekomjerni unos zasićenih masnoća, koje se uglavnom nalaze u masnom mesu, prerađenoj hrani i mliječnim proizvodima, može povećati razinu lošeg kolesterola u krvi i povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kroničnih stanja koja ubrzavaju proces starenja.

Transmasnoće

Transmasnoće su umjetne masti koje se često nalaze u brzoj hrani, pekarskim proizvodima i prženoj hrani. Mogu povećati rizik od srčanih bolesti, upala i oštećenja stanica.

Transmasnoće pridonose upalama i oksidativnom stresu u tijelu, procesima koji ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput bolesti srca i dijabetesa.

Bijelo brašno

Namirnice poput bijelog kruha, peciva, pereca i tjestenine napravljene su od rafiniranih žitarica koje su lišene svih vlakana i hranjivih tvari koje žitarice čine zdravima. Ovaj proces uzrokuje to da hrana postane visokoglikemijska, što znači da može dovesti do brzih skokova razine glukoze u krvi i inzulina.

Ovaj skok i kasniji pad razine glukoze u krvi mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu, ubrzavajući starenje stanica. Osim toga, nedostatak vlakana i esencijalnih hranjivih tvari u rafiniranom bijelom brašnu, u usporedbi s cjelovitim žitaricama, lišava tijelo ključnih hranjivih tvari protiv starenja — poput vitamina B, antioksidansa, vitamina E i minerala — što dodatno pridonosi procesu starenja. 

Slatkiši i grickalice

Slatkiši, grickalice i druga prerađena hrana često sadrže visoke razine šećera, soli, zasićenih masnoća i aditiva koji mogu negativno utjecati na zdravlje srca, metabolizam i cjelokupno zdravlje, što doprinosi procesu starenja.

Pekarski proizvodi poput kolačića, peciva, muffina i slično – svi su napravljeni od rafiniranog brašna i imaju visok udio šećera. Ponekad čak mogu sadržavati i malo transmasnoća. Svi ovi čimbenici doprinose biološkom starenju te potiču upalu i oksidativni stres.

Visoki udio šećera može dovesti do stvaranja AGE-a koji oštećuju kolagen i elastin, ključne proteine za održavanje mladenačke kože, dok transmasnoće mogu negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava i stanični integritet.

namirnice koje potiču starenje

Brza hrana

Brza hrana često sadrži visoke razine zasićenih masnoća, soli i šećera, kao i aditiva i konzervansa koji mogu negativno utjecati na zdravlje i potaknuti proces starenja. Osim toga, prerađeno meso poput kobasica, slanine i hrenovki često sadrži visoke razine soli, zasićenih masnoća i aditiva koji mogu štetiti zdravlju srca i poticati upalne procese u tijelu, što može dovesti do prijevremenog starenja.

Rafinirane žitarice

Rafinirane žitarice poput bijelog kruha, bijele riže i tjestenine imaju visok glikemijski indeks i malo hranjivih tvari, što može dovesti do nagle promjene razine glukoze u krvi i poticati upalne procese koji ubrzavaju starenje.

Alkohol

Prekomjerni unos alkohola može štetiti zdravlju jetre, srca i mozga, povećavajući rizik od bolesti i poremećaja koji mogu ubrzati starenje.

Alkohol može povećati vašu kronološku dob na tri ključna načina, kako je izjavila stručnjakinja za Eat This Not That. To je diuretik, što znači da tjera na više mokrenja i tako dovesti do dehidracije, što rezultira suhom kožom s povećanom vjerojatnošću bora.

Alkohol sprječava apsorpciju vitalnih hranjivih tvari kao što su vitamini B12 i folat, zajedno s antioksidansima, ugrožavajući zdravlje stanica i pridonoseći kognitivnom padu, povećavajući rizik od neuroloških poremećaja povezanih sa starenjem kao što su Alzheimerova bolest i demencija.

Na kraju, alkohol može uzrokovati oštećenje jetre, hepatitisa i ciroze. To smanjuje učinkovitost jetre u metaboliziranju toksina i održavanju sveukupne tjelesne funkcije, potencijalno ubrzavajući procese starenja u cijelom tijelu.

Pročitajte: Ovih dana jede nam se zdrava pizza s tijestom bez ugljikohidrata. Imamo 5 super recepata 

Foto: Pexels, gradyreese iStock/Getty Images Plus via Getty Images