Šest namirnica koje će vas držati sitima duže vrijeme

by | 10 listopada, 2023
namirnice koje vas drže sitima

Smanjite napadaje gladi hranom koja vam pomaže da se osjećate sitima, i to dugo!

U potrazi za zdravim načinom održavanja energije i sitosti tijekom dana, pravilna prehrana ima ključnu ulogu. Kako biste osigurali da vaše tijelo dobiva potrebne hranjive tvari, važno je birati namirnice koje će vas držati dugo sitima.

Neke namirnice omogućuju da se dulje osjećate sitima jer imaju određene karakteristike koje utječu na vaš apetit.

Prehrambene odluke koje donosite imaju ključnu ulogu u tome kako se osjećate tijekom dana. Odabir pravih namirnica koje će vas držati sitima te može pomoći u održavanju zdravog tijela, poticanju koncentracije i sprječavanju prejedanja.

Ipak, postoje namirnice koje produžuju osjećaj sitosti. To su namirnice koje sadrže visoku koncentraciju vlakana, proteina i zdravih masnoća, a često su i bogate drugim ključnim hranjivim tvarima.

Namirnice koje će vas duže držati sitima

Avokado

Avokado je bogat zdravim masnoćama i vlaknima. Ove masnoće doprinose osjećaju sitosti, a također pružaju mnoge druge nutritivne prednosti. Dodajte avokado u salate (ovdje možete pronaći zgodan recept) ili pripremite umak od njega.

Avokado se preporučuje jer sadrži i vlakna i zdrave masnoće. Sedamdeset devet posto težine avokada čine vlakna i voda.

namirnice koje vas drže sitima

Grahorice

Grahorice poput leće, slanutka i crnoga graha bogate su proteinima i vlaknima. One vam pružaju dugotrajnu energiju i osjećaj sitosti. Možete ih dodati u razne obroke kao što su juhe, variva ili salate.

To su namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate koje vaše tijelo sporo probavlja, što vas može dulje držati sitima.

Orašasti plodovi

Kad jedete orašaste plodove svaki dan, imat ćete koristi od činjenice da oni imaju puno zdravih masnoća, proteina i vlakana, što su svi hranjivi sastojci.

Jabuke

Jabuke su izvor vlakana, posebno pektina, koji pomaže u održavanju osjećaja sitosti. Jedna jabuka može biti odlična užina između obroka.

namirnice koje vas drže sitima

Chia sjemenke

Chia sjemenke, poput lanenih sjemenki, dobar su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana.

Chia sjemenke sadrže proteine, što ih čini odličnim dodatkom prehrani, posebno za vegetarijance i vegane koji traže biljni izvor proteina. Proteini također pomažu u produženju osjećaja sitosti. Mogu biti odličan sastojak za smoothije, dajući im konzistenciju i dodatne hranjive tvari.

Leća

Leća, koja se može smatrati superhranom, vrsta je mahunarki i puna je vlakana. Ako se pitate koliko bi to moglo biti – u jednoj šalici leće imate 50 % vaše dnevne vrijednosti vlakana od 15 grama.

To je izvanredno hranjiva namirnica koja je često istaknuta kao jedan od najboljih izbora za održavanje osjećaja sitosti i pružanje obilja nutritivnih prednosti.

Osim toga, ona je relativno niskokalorična, što znači da možete konzumirati velike količine bez razmišljanja o unosu viška kalorija.

Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini 

Foto: Pexels, AnnaPustynnikova iStock/Getty Images Plus via Getty Images