NAJBOLJI SAVJETI kako ćete sačuvati zdravo pamćenje

by | 1 veljače, 2018

Koktel omega-3 masnih kiselina i vitamina skupine B kod pacijenata treće životne dobi utječe na poboljšanje njihova pamćenja i kognitivnih funkcija. I ovo istraživanje pokazuje da je prehrana važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija.

Prethodne studije pokazale su dobrobit vitamina skupine B u procesu usporavanja starenja mozga i sprječavanju slabljenja pamćenja, a novo istraživanje otkrilo je da skupina vitamina B, koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, krumpiru, bananama, leći, paprikama, tempehu, grahu, kvascu i melasi, pojačava djelovanje omega-3 masnih kiselina, sadržanih u plavoj ribi, uljaricama i uljanoj repici potiče učinak vitamina B, čineći na taj način iznimno koristan ‘koktel’ za mozak, piše list “Le Parisien”.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cape Townu, Oslu, Oxfordu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proveli su istraživanje na 250 starijih osoba s “blažim kognitivnim problemima” koje nisu utjecale na njihovo svakodnevno funkcioniranje, no koje su bez stalnog praćenja i odgovarajuće terapije mogli dovesti do nekog oblika demencije.

Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega-3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga, osobito pamćenja kod starijih osoba. Svaki je sudionik istraživanja podvrgnut testu evaluacije kognitivnih funkcija i krvnome testu da bi se izmjerila razina dviju omega-3 masnih kiselina koje nalazimo u ribljem ulju.

Od 250 ispitanika, jedna je grupa tijekom dvije godine uzimala B vitamine, a druga placebo. Pokazalo se da kod osoba koje su u organizmu imale vrlo nisku količinu omega-3 masnih kiselina dodatak vitamina B nije djelovao učinkovito na opadanje kognitivnih funkcija.

No kod osoba koje su imale visoku količinu omega-3, uz dodatak vitamina B, kognitivne funkcije mozga značajno su poboljšane.

Istraživanje je temelj za daljnja istraživanja o poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija kod osoba treće životne dobi, zbog čega prof. David Smith kani kombinirati omega-3 i vitamine B kod pacijenata koji pate od “blažih kognitivnih poteškoća”, a nastojat će ustanoviti i utječe li spomenuti koktel na usporenje razvoja Alzheimerove bolesti.

Foto: Unsplash

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR