Ova vrsta glazbe pomaže vam napraviti sjajan trening

by | 12 listopada, 2020

Kad tijelo kaže: “Stop, dosta mi je”, glazba ima moć podići raspoloženje i dati vam još koji atom snage, kako je objasnio sportski psiholog Costas Karageorghis.

Nakon što su proučili više od 6,7 milijuna kompilacija za tjelovježbu, stručnjaci su pronašli idealnu glazbenu podlogu za trening. Top-lista pjesama koje najviše potiču na vježbanje temelji se na njihovoj popularnosti, ali i na njihovu tempu, stilu i stihovima.

Glazba na nesvjesnoj razini pomiče granice izdržljivosti tijekom treninga i potiče na vježbanje. Vježbanje uz glazbu natjerat će vas da pretrčite koji kilometar više ili odradite veći broj ponavljanja neke vježbe. Uz to, glazba motivira i podiže raspoloženje.

To je pokazalo i istraživanje Sveučilišta Brunel – kad sinkronizirate pokrete s ritmom i pojačate intenzitet treninga time što ste izabrali bržu pjesmu, to će pojačati učinak tjelovježbe, a nećete niti primijetiti da trenirate napornije. Motivacijska playlista može pomoći zamaskirati simptome umora, poput zadihanosti, a to će vam pomoći i da umor promatrate na pozitivniji način.

To znači da kad tijelo kaže: “Stop, dosta mi je”, glazba ima moć podići raspoloženje i dati vam još koji atom snage – kaže sportski psiholog Costas Karageorghis, voditelj istraživanja kojim je utvrđeno da glazba može povećati učinak vježbanja za 15 posto.

Muškarci i žene biraju različitu glazbu

Dok momci podižu utege uz temu iz filma “Rocky”, “Eye of the tiger”, žene će izabrati hitove Rihanne ili Lady Gage. Osim razlike u spolu, istraživanje je pokazalo i kako ne ide svaki glazbeni žanr uz svaki stil tjelovježbe. Tako rap stvara najbolju zvučnu kulisu za trčanje, a dance je najprikladniji za trening snage.

U rapu je prosječan broj udaraca u minuti (bpm) između 75 i 95, što najbolje odgovara tempu trčanja većine ljudi. Pop glazba savršena je za sporiji tip aktivnosti, a to uključuje i zagrijavanje i hlađenje.

Dance je najbolje slušati tijekom treninga snage zbog njegova brzog i ritmičnog basa, a rock bi se trebao izbjegavati kod aktivnosti visokog intenziteta jer česte promjene u tempu glazbe mogu utjecati i na ritam vježbanja.

Naš mozak izuzetno reagira na različite frekvencije, ritam i melodije. Upravo iz tog razloga ritmična glazba može djelovati motivirajuće. Važno je odabrati glazbu koja odgovara ritmu vježbanja: niže frekvencije i sporiji ritam će nas uspavati, ali i glazbu koja vježbača asocira na pozitivno.

Slušajući takvu glazbu, mozak reagira pozitivno, a kako su um i tijelo povezani, preplavljuje nas osjećaj ugode, i energiziranosti te smo u takvom stanju motivirani za vježbanje.

Najbolja kompilacija za treniranje:

1. “Roar” – Katy Perry – 92 BPM (mentalna priprema)

2. “Get Lucky” – Daft Punk ft. Pharrell Williams – 116 BPM (zagrijavanje)

3. “Need U (100%)” – Duke Dumont ft. A*M*E – 124 BPM (kardiotrening nižeg intenziteta)

4. “Feel My Rhythm” – Viralites – 128 BPM (kardiotrening umjerenog intenziteta)

5. “Happy” – Pharrell Williams – 160 BPM (kardiotrening vrlo visokog intenziteta)

6. “The Monster” – Eminem ft. Rihanna – 110 BPM (trening snage)

7. “Talk Dirty” – Jason Derulo ft. 2 Chainz – 100 BPM (istezanje)

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Pexels