Što raditi u listopadu u Zagrebu? Donosimo popis svih događanja

by | 12 listopada, 2020

Ako je suditi prema količini zbivanja koja se odvijaju u listopadu, mogli bismo reći da tempo koji je odredilo ljeto još uvijek nije posustao.

Iako je vrijeme postalo savršeno za ušuškati se pod dekicu i ne izlaziti iz toplog doma, listopad sa sobom donosi brojna zbivanja, pa je vrijeme da rezerviramo par dana u tjednu kad ćemo ipak izaći iz komfora svog doma i obogatiti život dobrom hranom i dozom kulturnog uzdizanja. U nastavku pročitajte što vas sve od danas do kraja mjeseca očekuje u Zagrebu osim brojnih predstava po kazalištima o kojima informacije možete pogledati na službenim stranicama kazališta. Zbog pandemije koronavirusa neka od događanja mogu biti odgođena.

21. Tjedan restorana 9. 10. – 18. 10. 2020.
Baš sada, u ovim čudnim vremenima, potreban nam je Tjedan restorana – gastro manifestacija za vrijeme koje, uz oprez, uživamo u fantastičnim jelima po cijeni od 100 i 125 kuna. Najukusniji tjedan u godini održat će se u periodu od 9. do 18. listopada 2020. godine, a sudjelovat će restorani s područja cijele Hrvatske. Sedamdeset restorana provjerene kvalitete potrudit će se da punih 10 dana uživamo, slavimo, veselimo se i biramo. A izabrati nam neće biti lako jer birat ćemo između čak 630 predjela, glavnih jela i deserta, uz uključenu čašu vina ili aperitiv. Jelovnici svih restorana sudionika manifestacije objavljeni su na web stranici Tjedna restorana.

Don Quijuote od Hrvatske 12. 10. u 20:00 / Močvara
Komedija o borbi s vjetrenjačama
Ovo je predstava o svjetskim klasicima i hrvatskom glumištu!
Baksa i Jakir slavna su lica hrvatske zavisne i nezavisne kazališne scene, dvojica glumaca i prijatelja koje je život razdvojio, a kultura zgnječila. Koji su uložili sve što su imali, a jadni uvjeti posla i života u Hrvatskoj i van nje natjerali su ih da nestanu te da se ponovo susretnu i u ovom trenu, u ovoj predstavi, samo za vas… potuku, napiju, posvađaju, ubiju, samoubiju, povrate, sve u čast i slavu djevice Dulcineje, hrvatskog čistog obraza i umjetnosti glume! Mjesto radnje – Hrvatska, vrijeme radnje – sada / Mjesto radnje – Španjolska, vrijeme radnje – 17. stoljeće.

Utopia 12. 10. u 20:00 / Zagrebački plesni centar
Monodrama o traganju za intimnom utopijom.
Utopia je savršeno dizajnirano žensko biće koje preispituje i osjeća sve naše skrivene snove, mišljenja i htijenja, strahove od očekivanja i predviđanja budućnosti sadašnjeg svijeta. Osjeća kolektivnu snagu i kolektivnu bol. Odbija prihvaćanje osobne odgovornosti zbog trauma cijelog svijeta. Utopijski san shvaćen kao model strogo prosuđuje društvenu realnost. Uza sav tehnološki napredak, u svijet se konstantno uvodi nešto novo što obećava preobrazbu. U toj izmjeni neminovno dolazi do otuđenja te krajnjeg samouništenja. Zamislite da postoji savršeno biće koje prožima sve čemu težimo ili sanjamo. A sanjamo li o ljubavi? Kamo je nestala empatija prema svemu što nas okružuje? Utopijin odgovor jest ljubav, kao jedini odgovor i spas od ljudske preobrazbe u naprednu civilizaciju 21. stoljeća. Utopia je poema i monokoreodrama nastala preispitivanjem ženske intime te današnjim načinom izražavanja pojedinaca u digitalnim medijima.

Damir Mataušić: Kritička retrospektiva, 1974. – 2020. , 13. – 18. 10. 2020. / Moderna Galerija
Damir Mataušić umjetnik je s više od četiri desetljeća kiparskog stvaralaštva specifičnog izričaja i definiranih artističkih poetika uspješno primijenjenih u više kiparskih disciplina: od medalja, kovanica, svečanih lanaca i počasnica do male plastike, reljefa i javnih spomenika; od intimističkih, oficijelnih, do javnih i sakralnih kiparskih ostvarenja duboke percepcije s izuzetnom posvećenošću u realizaciji djela. Na kritičkoj retrospektivi predstavljen je Mali i Veliki svijet Damira Mataušića. Od Livade do Oblaka i Neba, od ludističkog do duhovnog svijeta ovog svestranog kipara i medaljera. Spajanjem naizgled nespojivih materijala, tehnika, likovnih rješenja i motiva nadahnuto proširuje mogućnosti plastičkog izričaja. Na izložbi je prezentirano 200 djela nastalih od 1974. do 2020. godine i presjek su golemog kiparskog opusa Damira Mataušića od više od 700 uradaka.

Od imaginacije do animacije 13. – 18. 10. 2020. / MSU
Muzej suvremene umjetnosti najavljuje veliku multimedijsku izložbu Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, posvećenu slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Ovoj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, zatim više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine Surogatu Dušana Vukotića. K tome dodajemo i tri nominacije za Oscara – 1964. za film Igra Dušana Vukotića, zatim 1973. za Tup-tup Nedeljka Dragića i 1980. za film Lutka snova u režiji Boba Godfreya i Zlatka Grgića, a tu su i brojne druge nagrade na domaćim, europskim i svjetskim filmskim festivalima i festivalima animiranih filmova.

Katran Music Festival 16. 10. 2020. od 18:00 – 18. 10. 2020 do 23:55
Povodom 11. godišnjice Katrana Shock Show Industry i Museum Katran Vam predstavljaju 1. Katran Music Festival Live – Open Air! U tri dana će se na otvorenu pozornicu Dvorišta Katran doći veliki dio izvođača koji su obilježili ovih 11 godina Katrana, kao headlineri i kao G(h)ousti, a pridružiti će im se i mlade nade mikrofonije.Čvrstu ruku pomoćnicu i pobočnicu pružaju, kao i uvijek Katran DJ-i.

Petak, 16. 10.
DETOUR
Aklea Neon

Subota, 17. 10.
5Reković & Gelo band aid & g(h)ousti
NENO BELAN & FIUMENS sviraju pjesme grupe ĐAVOLI

Nedjelja 18. 10.
Matija Cvek & the Funkensteins
SONGKILLERS
… i mnoge druge Legende Katrana …

Umjetnost djeluje! 13. 10. 2020. – 18. 10. 2020. / MSU
Muzej suvremene umjetnosti poziva vas na izložbu „Umjetnost djeluje!“ / „Art Works!“ nastalu u sklopu međunarodnog interdisciplinarnog projekta „Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi“ (Art Works! European Culture of Resistance and Liberation) koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih. Izložba će od 8. listopada do 8. studenoga 2020. biti predstavljena u Otvorenoj galeriji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, potom u muzeju Erlauf Erinnert u istoimenom mjestu u Austriji te početkom 2021. godine u Berlinu.

Zlatko Keser – monografska izložba 13. – 18. 10. 2020. / Galerija Klovićevi dvori
Izložba će slikara predstaviti od njegovih samih početaka, s ranijim djelima iz 70-ih godina prošloga stoljeća, kao predstavnicima “sjećanja na početke“ njegovog umjetničkog djelovanja koje je “utemeljeno na nadrealističkom naslijeđu, oblikovnim principima, ponajprije onome organskog rasta, koji likovni jezik uspješno održava na granici figurativnoga i apstraktnoga“ (I. Mance). Međutim, najzastupljenija djela će biti ona s kraja 80-ih godina do recentnih djela iz 2020. godine, u kojima se on intenzivno bavi istraživanjima ljudskih, imaginarnih ili stvarna lica, ili osoba.

Otvorenje: Biografija grada – Potres u Zagrebu 13. 10. 2020. u 18:00 / Centar za kulturu Trešnjevka
Uz osvještavanje važnosti zagrebačke arhitektonske baštine, naglasak je na prikazu oštećenog (ranjenog) Zagreba u vrijeme trajanja pandemije COVID-19 i snažnog potresa koji je zadesio grad te njegovih posljedica koje još uvijek traju. Sliku takvog Zagreba čine fotografije sablasno praznih ulica grada s njegovim znamenitostima ali i skrovitih ulica sa slabo poznatim detaljima, direktne posljedice potresa na zagrebačke zgrade i njegove stanovnike te postepeno (ne)obnavljanje ili (ne)zacjeljivanje Grada i stanovnika Zagreba. Izložba se besplatno može pogledati do 23. listopada 2020. u Galeriji Modulor.

Besplatni tjedan aikida 13. 10. 2020. u 20:30 / Kuća aikida
Teška su vremena, napetost raste, užurbano živimo i nekvalitetno dišemo – zato mi u Kući aikida, Koturaška 1, treniramo za život, najveće natjecanje od svih. Pozivamo sve građane da nam se pridruže na besplatnoj aikido radionici 13. listopada od 20:30 do 22 sata, na kojoj će dobiti uvid u vježbe i tehnike življenja u skladu s dahom i ritmom života, bez napora i s maksimalnim rezultatom. Nakon radionice svi sudionici mogu nastaviti besplatno vježbati do kraja tjedna!

30. festival Jazz.hr/jesen 14. – 17. 10. 2020. u 21:00 / Muzička akademija
Festival Jazz.hr/jesen ove godine obilježava veliki, 30. rođendan, a iz dvorane “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 14. do 17. listopada publika će imati priliku poslušati sjajne glazbenike domaće i inozemne jazz scene. Zbog pandemije koronavirusa, svi koncerti bit će dostupni putem streaminga.

Foto: Ante Gudelj/ Unsplash